• Baria 3
  • Blog
  • Błonnik - dlaczego warto go jeść po operacji bariatrycznej?
Błonnik, dlaczego warto go jeść po operacji bariatrycznej?

Błonnik - dlaczego warto go jeść po operacji bariatrycznej?

Jeśli redukujesz masę ciała lub starasz utrzymać zdrową wagę, dieta bogata w błonnik jest istotną częścią twojego planu żywieniowego. Błonnik pokarmowy (włókno surowe) jest to część strukturalna ścian komórek roślinnych, odporna na rozkład przez enzymy trawienne Twojego układu pokarmowego.

 

Produkty o wysokiej zawartości błonnika, powinny znaleźć się na Twoim talerzu ponieważ spowalniają wchłanianie węglowodanów prostych, co wpływa na dłużej utrzymujące się uczucie sytości. Na przykład jabłko jest bardziej sycące niż sok jabłkowy ze względu na zawarty w nim błonnik. Dodatkowo, posiłki bogate w błonnik często wymagają więcej czasu. Żucie produktów powoduje, że po znacznie mniejszej porcji posiłku odczuwasz pełność w żołądku.

Dieta bogata w błonnik została również powiązana z innymi korzyściami zdrowotnymi, w tym niższym poziomem cholesterolu we krwi, lepszą kontrolą poziomu cukru we krwi i regularną pracą jelit.

 

Rodzaje włókien

 

Błonnik pokarmowy znajduje się tylko w pokarmach roślinnych, w tym owocach, warzywach, roślinach strączkowych, produktach pełnoziarnistych, orzechach i nasionach. Wyróżnić możemy dwa rodzaje błonnika pokarmowego – rozpuszczalny oraz nierozpuszczalny w wodzie. Rozpuszczalny błonnik pokarmowy to przede wszystkim pektyny. Nierozpuszczalny błonnik stanowią: celuloza, hemiceluloza i ligniny.

 

Źródła błonnika

 

Błonnik rozpuszczalny zawarty jest w owocach  ( m.in. jabłkach, gruszkach, morelach, owocach jagodowych), płatkach owsianych, pieczywie pełnoziarnistym, nasionach roślin strączkowych i większości warzyw korzeniowych. Natomiast błonnik nierozpuszczalny znajduje się w warzywach kapustnych, otrębach pszennych, kukurydzy, orzechach, również w pełnych ziarnach zbóż.

  • Celuloza – najbardziej powszechny w świecie roślin wielocukier występujący w największych ilościach w brokułach, brukselce, sałacie, rodzynkach i kapuście włoskiej.
  • Hemiceluloza – występuje w chlebie razowym, burakach, brukselce, kapuście włoskiej, grochu i otrębach pszennych.
  • Ligniny – są pochodną alkoholu i występują w burakach, brokułach, czekoladzie w proszku, grochu i fasoli szparagowej.
  • Pektyny – w największych ilościach występują w niedojrzałych owocach, w szczególności w agreście, jagodach, porzeczkach i malinach. Bogatymi w pektynę warzywami są warzywa korzenne w szczególności burak i marchew.

 

Funkcje błonnika

 

Błonnik pokarmowy pełni szereg funkcji, dlatego tak istotna jest jego obecność na talerzu bariatrycznym:

  • pomaga w walce z nadmierną masą ciała – wchłania wodę, pęcznieje, daje uczucie sytości – powoduje, że część pożywienia jest niestrawiona i zmniejsza wchłanianie tłuszczu,
  • reguluje perystaltykę jelit,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • zwiększa masę i objętość stolca, co ułatwia i przyspiesza wydalanie kału,
  • zmniejsza ryzyko powstawania kamieni żółciowych,
  • zmniejsza ilość trójglicerydów i lipidów we krwi wskutek wiązania ich w świetle jelita i zwiększonego wydalania z kałem,
  • oczyszcza organizm dzięki zdolności trwałego wiązania jonów metali,
  • poprawia metabolizm u chorych na cukrzycę przez opóźnienie wchłaniania glukozy,
  • reguluje skład flory bakteryjnej w jelicie,
  • przeciwdziała powstawaniu nowotworów jelita grubego,
  • zapobiega stanom zapalnym i uchyłkowatości jelita, hemoroidom.

 

Gdzie nie znajdziesz błonnika

 

Niską zawartość błonnika pokarmowego mają produkty roślinne, które zostały przetworzone, czyli pozbawione okrywy ziarna (mocno oczyszczone, wybielane) np. mąka żytnia, mąka pszeniczna, mąka ziemniaczana – szczególnie typu 500, typu 750. Im mniejsza wartość i jaśniejsza mąka – tym mniej błonnika zawiera. Ponadto mało błonnika pokarmowego znajdziemy również w rozgotowanych, rozdrobnionych i obranych produktach.
Błonnika pokarmowego nie znajdziesz w produktach pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, mleko, nabiał, jaja) a także w produktach tłuszczowych (oleje roślinne, masło, smalec).

 

Najwięcej błonnika znajduje się w otrębach pszennych (można je dodawać do różnych produktów). Ponadto w warzywach i owocach – surowych, nie obranych, w chlebie pełnoziarnistym i razowym, w płatkach zbóż (nieprzetworzonych), w ryżu brązowym oraz kaszy gryczanej.

 

Katarzyna Walas

Dietetyczka Baria3

Dietetyczka bariatryczna, specjalistka leczenia żywieniowego, psychodietetyczka. Ukończyła Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy oraz Uniwersytetu SWPS w Warszawie. Autorka wpisów na blogu Baria3.pl

Kontakt

Umów się na wizytę

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach kontaktowych (pełna treść klauzuli informacyjnej znajduje się TUTAJ)

* - pola wymagane

Wrocław

Kalkulator bmi

czym jest BMI?

Kalkulator BMI (ang. Body Mass Index), to szybka i wygodna metoda do obliczenia własnego wskaźnika masy ciała. Wskaźnik ten jest wykorzystywany do określenia stopnia zaawansowania otyłości, a także do oceny ryzyka rozwoju chorób związanych z nadmierną masą ciała. Im wyższy stopień otyłości, tym ryzyko powikłań otyłości jest niestety większe.

Twój BMI

Płeć
Twój BMI: 420
III stopień otyłości
Powtórz

Zakresy wartości BMI:

  • poniżej 18,5
    niedowaga
  • 18,5 - 24,9
    prawidłowa masa ciała
  • 25 - 29,9
    nadwaga
  • 30 - 34,9
    otyłość I stopnia
  • 35 - 39,9
    otyłość II stopnia
  • 40 powyżej
    otyłość III stopnia
Michał Krefft - ZnanyLekarz.pl
Rafał Mulek - ZnanyLekarz.pl

Imię

Nazwisko

Specjalizacja

Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy Uniwersytet SWPS w Warszawie

O sobie

Kontakt