• Baria 3
  • Blog
  • Anemia po operacji bariatrycznej - czy jest możliwa?

Anemia po operacji bariatrycznej - czy jest możliwa?

Anemia po operacji bariatrycznej - czy jest możliwa?

Anemia jest zaburzeniem układu krwionośnego, w którym pacjenci albo nie mają wystarczającej ilości hemoglobiny w czerwonych krwinkach, albo nie mają wystarczającej liczby czerwonych krwinek. Ponieważ czerwone krwinki przenoszą tlen w całym ciele, brak tlenu z powodu niedokrwistości może powodować objawy od łagodnych po ciężkie. Istnieje wiele przyczyn niedokrwistości, niektóre z nich mogą być konsekwencją chirurgicznego leczenia otyłości.

 

Anemia po operacji bariatrycznej - co powoduje niedokrwistość po operacji bariatrycznej?

 

Najczęstszą przyczyną niedokrwistości po operacji bariatrycznej jest niedobór żelaza. Może się to zdarzyć z kilku różnych powodów. Po pierwsze, wielu pacjentów nie będzie spożywać wystarczającej ilości pokarmów bogatych w żelazo. Na przykład czerwone mięso, które jest bogate w żelazo, może być trudne do zjedzenia lub strawienia po operacji bariatrycznej, szczególnie w pierwszych tygodniach po zabiegu. Drugi powód wynika ze złego wchłaniania w jelicie cienkim. Ominięcie części jelita cienkiego przy operacjach typu gastric bypass, oznacza, że mniej żelaza zostanie wchłonięte. Istnieją również inne, mniej powszechne przyczyny niedokrwistości, w tym krwawiący wrzód w przewodzie pokarmowym lub niedobory kwasu foliowego lub witaminy B12.

Objawy niedokrwistości

Istnieje wiele objawów związanych z niedokrwistością. W zależności od poziomu niedoboru objawy te mogą być łagodne lub ciężkie i obejmują:

  • Chroniczne zmęczenie i znużenie
  • Duszność
  • Ból głowy
  • Zawroty głowy
  • Zimne kończyny
  • Bladość skóry i błon śluzowych
  • Zaburzenia koncentracji
  • Przyspieszenie akcji serca
  • Zmniejszenie tolerancji wysiłku fizycznego

Jak leczymy anemię?

Niedokrwistość i związane z nią stany są jednym z wielu istotnych powodów, dla których powinieneś uczestniczyć we wszystkich wizytach pooperacyjnych. Regularnie wykonywane badania krwi, które analizujemy pod kątem niedoborów witamin i minerałów, w tym także przesiewamy pod kątem anemii. Podczas gdy wiele niedoborów może pojawiać się wcześnie po operacji, niedokrwistość może rozwijać się miesiącami, a nawet latami. Niezwykle istotna jest suplementacja żelaza. Jeśli w trakcie wizyty kontrolnej stwierdzimy niski poziom czerwonych krwinek, zaczniemy od wprowadzenia zmian w sposobie odżywiania, należy wtedy włączyć więcej pokarmów bogatych w żelazo. Jeśli zmiany w diecie i stylu życia nie działają, może istnieć poważniejszy problem, który zostanie zbadany i leczony. Przestrzeganie diety pooperacyjnej i zaleceń odnośnie suplementacji powinno zminimalizować ryzyko niedokrwistości.

Zapobieganie niedokrwistości

 

Dokładamy starań, aby zapobiec anemii po operacji bariatrycznej, zapewniając kompleksowy plan pooperacyjny, który obejmuje zrównoważoną, zdrową dietę. Na szczęście wiele pokarmów bogatych w żelazo jest również doskonałym źródłem białka dla pacjenta, a wiele z nich jest niskokalorycznych z niską zawartością cukru i tłuszczu. Aby zminimalizować ryzyko zachorowania na anemię, zawsze sugerujemy włączenie do diety następujących elementów:

  • Różnorodne chude mięso
  • Rośliny strączkowe, takie jak soczewica i fasola w mniejszych ilościach
  • Soja i tofu
  • Warzywa liściaste
  • Orzechy i nasiona
  • Pełnoziarniste produkty zbożowe 

Komponując dietę bogatą w żelazo, należy pamiętać, że istnieją dwa rodzaje żelaza – hemowe i niehemowe. Żelazo hemowe jest lepiej przyswajalne, jego biodostępność jest na poziomie 20%. Zawarte jest w produktach pochodzenia zwierzęcego. Produkty roślinne są źródłem żelaza niehemowego, którego przyswajalność to zaledwie 5%.

Podobnie jak w przypadku wielu witamin i minerałów w naszym organizmie, istnieją inne związki, które mają wpływ na zwiększenie lub zmniejszenie wchłaniania. Czynnikami wspomagającymi wchłanianie żelaza są: witamina C, kwas foliowy. Składniki te łatwo jest uzupełnić stosując zbilansowaną dietę pooperacyjną. Warto tutaj także wspomnieć o czynnikach hamujących wchłanianie żelaza, należą do nich: związki fitynowe (zawarte m.in. w otrębach), taniny (kawa i herbata), błonnik pokarmowy a także duże ilości wapnia.

Najważniejsze jest to, że niedokrwistość może dotknąć każdego. Przestrzegając zaleceń żywieniowych, odbywając regularne wizyty u chirurga zapobiegasz rozwojowi niedokrwistości.

Katarzyna Walas

Dietetyczka Baria3

Dietetyczka bariatryczna, specjalistka leczenia żywieniowego, psychodietetyczka. Ukończyła Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy oraz Uniwersytetu SWPS w Warszawie. Autorka wpisów na blogu Baria3.pl

Kontakt

Umów się na wizytę

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach kontaktowych (pełna treść klauzuli informacyjnej znajduje się TUTAJ)

* - pola wymagane

Wrocław

W naszym serwisie wykorzystujemy pliki Cookies. Są one zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celach statystycznych oraz ułatwienia korzystania z serwisu. Ustawienia te zawsze można zmienić. Szczegółowe informacje o plikach Cookies znajdują się w Polityce Prywatności

Kalkulator bmi

czym jest BMI?

Kalkulator BMI (ang. Body Mass Index), to szybka i wygodna metoda do obliczenia własnego wskaźnika masy ciała. Wskaźnik ten jest wykorzystywany do określenia stopnia zaawansowania otyłości, a także do oceny ryzyka rozwoju chorób związanych z nadmierną masą ciała. Im wyższy stopień otyłości, tym ryzyko powikłań otyłości jest niestety większe.

Twój BMI

Płeć
Twój BMI: 420
III stopień otyłości
Powtórz

Zakresy wartości BMI:

  • poniżej 18,5
    niedowaga
  • 18,5 - 24,9
    prawidłowa masa ciała
  • 25 - 29,9
    nadwaga
  • 30 - 34,9
    otyłość I stopnia
  • 35 - 39,9
    otyłość II stopnia
  • 40 powyżej
    otyłość III stopnia
Michał Krefft - ZnanyLekarz.pl
Rafał Mulek - ZnanyLekarz.pl

Imię

Nazwisko

Specjalizacja

Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy Uniwersytet SWPS w Warszawie

O sobie

Kontakt