Dietetyczka Baria3
Dietetyczka bariatryczna, specjalistka leczenia żywieniowego, psychodietetyczka. Ukończyła Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy oraz Uniwersytetu SWPS w Warszawie. Autorka wpisów na blogu Baria3.pl
O czym się dowiesz?
Poznaj propozycję posiłków na kolejne fazy postępowania dietetyczne po rękawowej resekcji żołądka. Podane receptury są przepisami na wykonanie, o wielkości porcji decydujecie samodzielnie i zgodnie z możliwościami waszego nowego żołądka.
Ten nowy sposób odżywiania może początkowo wydawać się skomplikowany, ale z czasem większość pacjentów odkrywa, że wytyczne stają się nieświadomą częścią ich codziennej rutyny. Jeśli masz problemy z przestrzeganiem wytycznych, są one dla Ciebie niezrozumiałe skontaktuj się z Zespołem Baria3 pod numerem 661300314. Nasz personel jest tutaj, aby Ci pomóc.
Zupa krem z dyni
W bulionie zagotuj warzywa wraz z olejem. Gdy będą miękkie zblenduj je na krem i dopraw solą, pieprzem, słodką papryką. Każdą porcję podaj z jogurtem typu Skyr.
Zupa krem z pomidorów
Bulion zagotuj wraz z pomidorami, olejem oraz pokrojoną marchewką i pietruszką. Gdy warzywa zmiękną zblenduj zupę na krem i dopraw solą, pieprzem, słodką papryką oraz suszoną lub świeżą bazylią. Każdą porcję podaj z jogurtem typu Skyr.
Zupa krem z marchewki
Bulion zagotuj wraz z pokrojonymi warzywami oraz olejem. Gdy zmiękną, zblenduj zupę na krem z dodatkiem mleka i przypraw: sól, pieprz, słodka papryka, suszona lub świeża kolendra. Każdą porcję podaj z jogurtem typu Skyr.
Zupa krem z buraka
W bulionie zagotuj pokrojone warzywa z olejem. Gdy będą miękkie dopraw solą, pieprzem, świeżą kolendrą i zblenduj. Każdą porcję podaj z jogurtem typu Skyr.
Serek wiejski z gotowanymi warzywami
Pomidora obierz ze skórki i zblenduj z ugotowaną marchewką oraz przyprawami. Dodaj warzywny sos do serka i rozgnieć na pastę.
Pasta z dyni i suszonych pomidorów
Dynię pokrój na mniejsze części, oczyść, posyp solą i upiecz w 200-220 stopniach przez 35-45 minut (musi być bardzo miękka). Gotową odstaw do ostudzenia, następnie dynię zblenduj z czosnkiem, suszonymi pomidorami, oliwą, natką i przyprawami (sól, pieprz, słodka i ostra papryka).
Pasta z jajka i awokado
Ugotowane na twardo jajka rozgnieć z miękkim awokado oraz przyprawami (sól, pieprz, słodka papryka). Pastę wymieszaj z posiekaną natką i mielonymi orzechami.
Pasta twarogowa z jajkiem
Ugotowane jajka rozgnieć na jednolitą masę z twarogiem, jogurtem i przyprawami. Dodaj posiekaną natkę.
Pasta twarogowa z awokado i nasionami słonecznika
Wszystkie podane składniki zblenduj na jednolitą masę wraz z solą i pieprzem.
Pasta z dorsza i jajek
Jajka ugotuj na twardo, rybę dopraw i ugotuj na parze lub upiecz w folii. Gotowe składniki zblenduj z jogurtem i przyprawami. Wymieszaj z natką.
Pasta z tuńczyka
Jajka ugotuj na twardo. Wszystkie podane składniki zbenduj na pastę.
Tofucznica
Tofu zmiksuj z przyprawami i płatkami drożdżowymi. Podsmaż na oleju tworząc tofucznicę.
Twaróg z pomidorem
Twaróg rozgnieć z jogurtem, solą. Dodaj do niego drobno pokrojonego bez skórki i nasion pomidora.
Jajko na miękko z puree warzywnym
Jajka ugotuj na miękko. Warzywa również ugotuj, następnie zblenduj z dodatkiem przypraw na puree.
Sałatka z kurczakiem i awokado
Ugotowane mięso rozdrobnij, wymieszaj z rozgniecionym awokado, kukurydzą, jogurtem oraz drobno pokrojonym bez skórki i nasion pomidorem. Dopraw całość solą i pieprzem.
Puree warzywne z dorszem
Dorsza dopraw i ugotuj na parze. Warzywa ugotuj na parze lub w wodzie, następnie zlenduj na puree z dodatkiem przypraw i podaj z kawałkami ryby.
Jajecznica na parze
Zagotuj wodę w garnku, a na nim postaw metalową miskę, do niej wbij jajko, dopraw i przygotuj jajecznicę. Podaj z drobno pokrojonym bez skórki i nasion pomidorem.
Jaglanka z marchewką
Płatki zagotuj na wodzie razem z tartą marchewką. Gotowe płatki wymieszaj z jogurtem, dodaj pokrojonego banana oraz posiekane orzechy.
Omlet sernikowy
Twaróg, jajko, proszek do pieczenia, mąkę i erytrytol zblenduj na gładką masę. Usmaż z masy omlet. Podaj z borówkami.
Zupa krem z zielonych warzyw
Warzywa i mięso ugotuj w bulionie. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij mięso i zblenduj zupę z olejem i przyprawami. Każdą porcję podaj z kurczakiem i nasionami/pestami.
Dorsz w warzywach
Dorsza dopraw. Warzywa pokrój w kostkę, wymieszaj z przyprawami i oliwą. Wyłóż do naczynia żaroodpornego, na wierzch dodaj rybę i piecz w 180 stopniach przez około 20 minut.
Pasta z bakłażana
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Bakłażana nakłuj widelcem, posyp solą i polej oliwą, następnie piecz przez ok. 30-40 minut (bakłażan musi być ciemnobrązowy i miękki). Gdy wystygnie, obierz go i miąższ rozgnieć z pastą tahini, serem feta i przyprawami.
Zapiekane pomidory
Pomidory umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Odetnij górną część, tak by powstało przykrycie. Mięso podsmaż z czosnkiem i kukurydzą. Dopraw do smaku i przełóż farsz do pomidorów. Na wierzch dodaj mozzarellę i wstaw do piekarnika na ok. 15-20 minut do 180 stopni.
Makaron z sosem dyniowym i łososiem
Makaron i dynię ugotuj. Pomidora pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię wraz z dynią, dopraw i duś do momentu, aż powstanie sos. Do sosu dodaj makaron. Rybę dopraw i ugotuj na parze lub upiecz w folii. Kawałki ryby dodaj do makaron. Danie posyp świeżą bazylią.
Zobacz wpisy powiązane:
Dietetyczka bariatryczna, specjalistka leczenia żywieniowego, psychodietetyczka. Ukończyła Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy oraz Uniwersytetu SWPS w Warszawie. Autorka wpisów na blogu Baria3.pl
share
Podziel się
Kontakt
Umów się na wizytę
Wrocław
Kalkulator bmi
czym jest BMI?
Zakresy wartości BMI:
Specjalizacja
Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy Uniwersytet SWPS w Warszawie
O sobie