• Baria 3
  • Blog
  • Dieta bariatryczna i 4 fazy przepisów po operacji bariatrycznej
Dieta po operacji - proponowane przepisy w diecie bariatrycznej

Dieta bariatryczna i 4 fazy przepisów po operacji bariatrycznej

Bardzo ważne jest przestrzeganie zalecanych wytycznych dietetycznych po operacji rękawowej resekcji żołądka. Wytyczne te zostały starannie opracowane przez specjalistów dietoterapii, w celu ograniczenia ilości spożywanych kalorii, zapewniając jednocześnie zbilansowane posiłki, które pomagają zapobiegać niedoborom składników odżywczych i zachować tkankę mięśniową.


Przepisy kulinarne po resekcji żołądka - pamietaj o kilku ważnych zasadach

  • Jedz zbilansowane posiłki.
  • Postępuj zgodnie z zasadami poszczególnych faz żywieniowych.
  • Monitoruj wielkość porcji jedzenia oraz spożycia kalorii i białka.
  • Jedz powoli i dokładnie żuj małe kęsy jedzenia.
  • Nie używaj słomek, nie pij napojów gazowanych ani nie żuj lodu. Mogą wprowadzać powietrze do twojego nowego żołądka i powodować dyskomfort.
  • Unikaj cukru, żywności i napojów zawierających cukier, soków owocowych i napojów gazowanych.

Płyny w diete bariatrycznej

  • Pij wodę i niskokaloryczne lub bezkaloryczne płyny między posiłkami, aby uniknąć odwodnienia. Wszystkie płyny powinny być wolne od kofeiny.
  • Popijaj około 1 szklanki płynu między każdym małym posiłkiem, sześć do ośmiu razy dziennie.
  • Zalecamy picie co najmniej 2 litrów (8 filiżanek) płynów dziennie. Stopniowo będziesz w stanie osiągnąć ten cel.
  • Stanowczo przestrzegamy przed piciem jakichkolwiek napojów alkoholowych. Po operacji alkohol jest wchłaniany do organizmu znacznie szybciej niż przed operacją bariatryczną.

Poznaj propozycję posiłków na kolejne fazy postępowania dietetyczne po rękawowej resekcji żołądka. Podane receptury są przepisami na wykonanie, o wielkości porcji decydujecie samodzielnie i zgodnie z możliwościami waszego nowego żołądka.

Ten nowy sposób odżywiania może początkowo wydawać się skomplikowany, ale z czasem większość pacjentów odkrywa, że wytyczne stają się nieświadomą częścią ich codziennej rutyny. Jeśli masz problemy z przestrzeganiem wytycznych, są one dla Ciebie niezrozumiałe skontaktuj się z Zespołem Baria3 pod numerem 661300314. Nasz personel jest tutaj, aby Ci pomóc.

 

Przepisy kulinarne po resekcji żołądka - proponowane przepisy w diecie bariatrycznej - faza 1

Zupa krem z dyni

  • Bulion drobiowy – 2 szklanki
  • Dynia surowa – 600g
  • Marchew – 1-2 sztuki
  • Olej rzepakowy/oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Skyr – 2 opakowania
  • Sól, pieprz, słodka papryka

W bulionie zagotuj warzywa wraz z olejem. Gdy będą miękkie zblenduj je na krem i dopraw solą, pieprzem, słodką papryką. Każdą porcję podaj z jogurtem typu Skyr.

 Zupa krem z pomidorów
 

  • Bulion drobiowy – 1 szklanka
  • Pomidory – 5-6 sztuk
  • Marchew – 1-2 sztuki
  • Pietruszka – 1 sztuka
  • Olej rzepakowy/oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Skyr – 2 opakowania
  • Sól, pieprz, słodka papryka, suszona lub świeża bazylia  

Bulion zagotuj wraz z pomidorami, olejem oraz pokrojoną marchewką i pietruszką. Gdy warzywa zmiękną zblenduj zupę na krem i dopraw solą, pieprzem, słodką papryką oraz suszoną lub świeżą bazylią. Każdą porcję podaj z jogurtem typu Skyr.

Zupa krem z marchewki
    

  • Bulion drobiowy – 2 szklanki
  • Marchew – 500g
  • Ziemniaki – 200g
  • Mleko 1,5% - 0,5 szklanki
  • Olej rzepakowy/oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Skyr – 2 opakowania
  • Sól, pieprz, słodka papryka, suszona lub świeża kolendra 

Bulion zagotuj wraz z pokrojonymi warzywami oraz olejem. Gdy zmiękną, zblenduj zupę na krem z dodatkiem mleka i przypraw: sól, pieprz, słodka papryka, suszona lub świeża kolendra. Każdą porcję podaj z jogurtem typu Skyr.

Zupa krem z buraka  

  • Bulion drobiowy – 2 szklanki
  • Buraki – 4 sztuki
  • Ziemniaki – 100g
  • Olej rzepakowy/oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Skyr – 2 opakowania
  • Sól, pieprz, suszona lub świeża kolendra   

W bulionie zagotuj pokrojone warzywa z olejem. Gdy będą miękkie dopraw solą, pieprzem, świeżą kolendrą i zblenduj. Każdą porcję podaj z jogurtem typu Skyr.

 

Przepisy kulinarne po resekcji żołądka - proponowane przepisy w diecie bariatrycznej - faza 2

Serek wiejski z gotowanymi warzywami 

  • Serek wiejski – 30g
  • Marchewka – 20g
  • Pomidor – 20g

Pomidora obierz ze skórki i zblenduj z ugotowaną marchewką oraz przyprawami. Dodaj warzywny sos do serka i rozgnieć na pastę.

Pasta z dyni i suszonych pomidorów

  • Dynia piżmowa – 300g
  • Czosnek – 1 ząbek (5g)
  • Suszone pomidory, bez zalewy – 20g
  • Oliwa z oliwek – 4 łyżki (40ml)
  • Natka pietruszki – 2 łyżeczki (12g) 

Dynię pokrój na mniejsze części, oczyść, posyp solą i upiecz w 200-220 stopniach przez 35-45 minut (musi być bardzo miękka). Gotową odstaw do ostudzenia, następnie dynię zblenduj z czosnkiem, suszonymi pomidorami, oliwą, natką i przyprawami (sól, pieprz, słodka i ostra papryka).

Pasta z jajka i awokado  
   

  • Jaja kurze – 3 sztuki
  • Awokado – 70g
  • Natka pietruszki – 2 łyżeczki (12g)
  • Orzechy włoskie – 1 łyżka (15g) 

Ugotowane na twardo jajka rozgnieć z miękkim awokado oraz przyprawami (sól, pieprz, słodka papryka). Pastę wymieszaj z posiekaną natką i mielonymi orzechami.

Pasta twarogowa z jajkiem  

  • Jaja kurze – 2 sztuki
  • Twaróg chudy – 50g
  • Jogurt naturalny – 2 łyżki (20g)
  • Natka pietruszki – 2 łyżki (12g)      

Ugotowane jajka rozgnieć na jednolitą masę z twarogiem, jogurtem i przyprawami. Dodaj posiekaną natkę.

Pasta twarogowa z awokado i nasionami słonecznika

  • Twaróg chudy – 100g
  • Awokado – 70g
  • Jogurt naturalny – 2 łyżki (40g)
  • Nasiona słonecznika – 3 łyżki (30g)

Wszystkie podane składniki zblenduj na jednolitą masę wraz z solą i pieprzem.

Pasta z dorsza i jajek

  • Jaja kurze – 2 sztuki
  • Filet z dorsza – 100g
  • Jogurt naturalny – 3 łyżki (60g)
  • Natka pietruszki – 2 łyżki (12g)  

Jajka ugotuj na twardo, rybę dopraw i ugotuj na parze lub upiecz w folii. Gotowe składniki zblenduj z jogurtem i przyprawami. Wymieszaj z natką.

Pasta z tuńczyka

  • Jaja kurze – 2 sztuki
  • Tuńczyk w wodzie – 80g
  • Jogurt naturalny – 3 łyżki (60g)
  • Kukurydza konserwowa – 3 łyżki (45g)  

Jajka ugotuj na twardo. Wszystkie podane składniki zbenduj na pastę.

 

Przepisy kulinarne po resekcji żołądka - proponowane przepisy w diecie bariatrycznej - faza 3

Tofucznica   

  • Tofu naturalne – 0,5 kostki
  • Płatki drożdżowe – 1 łyżka
  • Olej rzepakowy – 1 łyżka
  • Sól, pieprz, kurkuma

Tofu zmiksuj z przyprawami i płatkami drożdżowymi. Podsmaż na oleju tworząc tofucznicę.

Twaróg z pomidorem

  • Twaróg chudy – 50g
  • Jogurt naturalny – 2 łyżki
  • Pomidor – 0,5 sztuki
  • Sól  

Twaróg rozgnieć z jogurtem, solą. Dodaj do niego drobno pokrojonego bez skórki i nasion pomidora.

Jajko na miękko z puree warzywnym     
 

  • Jaja kurze – 2 sztuki
  • Dynia – 100g
  • Marchew – 1 sztuka
  • Sól, pieprz, słodka papryka

Jajka ugotuj na miękko. Warzywa również ugotuj, następnie zblenduj z dodatkiem przypraw na puree.

Sałatka z kurczakiem i awokado

  • Ugotowana pierś z kurczaka – 1 mała
  • Awokado – 0,5 sztuki
  • Pomidor – 1 sztuka
  • Kukurydza konserwowa – 4 łyżki
  • Jogurt naturalny – 3 łyżki
  • Sól, pieprz  

Ugotowane mięso rozdrobnij, wymieszaj z rozgniecionym awokado, kukurydzą, jogurtem oraz drobno pokrojonym bez skórki i nasion pomidorem. Dopraw całość solą i pieprzem.

Puree warzywne z dorszem

  • Filet z dorsza – 200g
  • Ziemniak – 100g
  • Dynia – 100g
  • Sól, pieprz, słodka papryka

Dorsza dopraw i ugotuj na parze. Warzywa ugotuj na parze lub w wodzie, następnie zlenduj na puree z dodatkiem przypraw i podaj z kawałkami ryby.

Jajecznica na parze 

  • Jaja kurze – 1 sztuka
  • Pomidor – 0,5 sztuki
  • Sól, pieprz

Zagotuj wodę w garnku, a na nim postaw metalową miskę, do niej wbij jajko, dopraw i przygotuj jajecznicę. Podaj z drobno pokrojonym bez skórki i nasion pomidorem.

 

Przepisy kulinarne po resekcji żołądka - proponowane przepisy w diecie bariatrycznej - faza 4

Jaglanka z marchewką

  • Płatki jaglane – 2 łyżki
  • Marchewka – 0,5 sztuki
  • Skyr – 2 łyżki
  • Orzechy włoskie – 1 łyżka
  • Banan – 30g

Płatki zagotuj na wodzie razem z tartą marchewką. Gotowe płatki wymieszaj z jogurtem, dodaj pokrojonego banana oraz posiekane orzechy.

Omlet sernikowy

  • Twaróg chudy – 50g
  • Jaja kurze – 1 sztuka
  • Proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
  • Olej rzepakowy – 1 łyżka
  • Mąka pszenna pełnoziarnista – 1 łyżka
  • Erytrytol –2 łyżeczki
  • Borówki amerykańskie – kilka sztuk

Twaróg, jajko, proszek do pieczenia, mąkę i erytrytol zblenduj na gładką masę. Usmaż z masy omlet. Podaj z borówkami.

Zupa krem z zielonych warzyw

  • Bulion drobiowy – 2 szklanki
  • Brokuł – 0,5 sztuki
  • Groszek zielony – 200g
  • Olej rzepakowy – 2 łyżki
  • Mięso z piersi kurczaka – 150g
  • Nasiona słonecznika/pestki dyni – 30g
  • Sól, pieprz

Warzywa i mięso ugotuj w bulionie. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij mięso i zblenduj zupę z olejem i przyprawami. Każdą porcję podaj z kurczakiem i nasionami/pestami.

Dorsz w warzywach

  • Filet z dorsza – 200g
  • Cukinia – 0,5 sztuki
  • Pomidor – 1 sztuka
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • Sól, pieprz, wybrane zioła

Dorsza dopraw. Warzywa pokrój w kostkę, wymieszaj z przyprawami i oliwą. Wyłóż do naczynia żaroodpornego, na wierzch dodaj rybę i piecz w 180 stopniach przez około 20 minut.

Pasta z bakłażana

  • Bakłażan – 1 sztuka
  • Tahini – 1 łyżeczka
  • Ser Feta – 100g
  • Oliwa z oliwek -1 łyżka
  • Sól, pieprz, kumin, natka pietruszki

Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Bakłażana nakłuj widelcem, posyp solą i polej oliwą, następnie piecz przez ok. 30-40 minut (bakłażan musi być ciemnobrązowy i miękki). Gdy wystygnie, obierz go i miąższ rozgnieć z pastą tahini, serem feta i przyprawami.

Zapiekane pomidory

  • Pomidory – 6 dużych sztuk
  • Mielone mięso z indyka – 200g
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Olej rzepakowy – 1,5 łyżki
  • Kukurydza konserwowa – 3łyżki
  • Mozzarella light – 0,5 kulki
  • Sól, pieprz, słodka papryka, bazylia lub inne suszone zioła

Pomidory umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Odetnij górną część, tak by powstało przykrycie. Mięso podsmaż z czosnkiem i kukurydzą. Dopraw do smaku i przełóż farsz do pomidorów. Na wierzch dodaj mozzarellę i wstaw do piekarnika na ok. 15-20 minut do 180 stopni.

Makaron z sosem dyniowym i łososiem

  • Makaron drobny pszenny – 50g
  • Dynia – 150g
  • Pomidor – 1 sztuka
  • Łosoś – 150g
  • Sól, pieprz, bazylia świeża

Makaron i dynię ugotuj. Pomidora pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię wraz z dynią, dopraw i duś do momentu, aż powstanie sos. Do sosu dodaj makaron. Rybę dopraw i ugotuj na parze lub upiecz w folii. Kawałki ryby dodaj do makaron. Danie posyp świeżą bazylią.

Dieta po operacji

Katarzyna Walas

Dietetyczka Baria3

Dietetyczka bariatryczna, specjalistka leczenia żywieniowego, psychodietetyczka. Ukończyła Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy oraz Uniwersytetu SWPS w Warszawie. Autorka wpisów na blogu Baria3.pl

Kontakt

Umów się na wizytę

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach kontaktowych (pełna treść klauzuli informacyjnej znajduje się TUTAJ)

* - pola wymagane

Wrocław

Kalkulator bmi

czym jest BMI?

Kalkulator BMI (ang. Body Mass Index), to szybka i wygodna metoda do obliczenia własnego wskaźnika masy ciała. Wskaźnik ten jest wykorzystywany do określenia stopnia zaawansowania otyłości, a także do oceny ryzyka rozwoju chorób związanych z nadmierną masą ciała. Im wyższy stopień otyłości, tym ryzyko powikłań otyłości jest niestety większe.

Twój BMI

Płeć
Twój BMI: 420
III stopień otyłości
Powtórz

Zakresy wartości BMI:

  • poniżej 18,5
    niedowaga
  • 18,5 - 24,9
    prawidłowa masa ciała
  • 25 - 29,9
    nadwaga
  • 30 - 34,9
    otyłość I stopnia
  • 35 - 39,9
    otyłość II stopnia
  • 40 powyżej
    otyłość III stopnia
Michał Krefft - ZnanyLekarz.pl
Rafał Mulek - ZnanyLekarz.pl

Imię

Nazwisko

Specjalizacja

Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy Uniwersytet SWPS w Warszawie

O sobie

Kontakt