• Baria 3
  • Blog
  • Bariatryczne Święta czyli przepisy bariatryczne na wigilijny stół i nie tylko
Bariatryczne Święta czyli przepisy bariatryczne na wigilijny stół i nie tylko

Bariatryczne Święta czyli przepisy bariatryczne na wigilijny stół i nie tylko

Nie masz pomysłu na świąteczne dania? Poznaj kilka przepisów, które ułatwią Ci przygotowania do zbliżających się Świąt. Przepisy na ryby, sałatki i trochę słodkości.

O czym się dowiesz?

 

Ryby

 

  • DORSZ PIECZONY (K:87.3 / B:9.9 / T:5.2 / WP:0.2)
    Dorsz, świeży, filety bez skóry - 60 g (0.6 x Kawałek)
    Olej rzepakowy - 5 g (0.5 x Łyżka)
    Sok cytrynowy - 3 g (0.5 x Łyżka)
    Czas przygotowania: 30 minut
    Rybę posmaruj sokiem wymieszanym z olejem i ulubionymi przyprawami. Zawiń w folię i
    piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut.

 

  • RYBA PO GRECKU (K:139.4 / B:13.6 / T:5.5 / WP:7.0)
    Dorsz, świeży, filety bez skóry - 70 g (0.7 x Kawałek)
    Passata pomidorowa (przecier) - 50 g (0.5 x Porcja)
    Marchew - 30 g (0.7 x Sztuka)
    Pietruszka, korzeń - 20 g (0.4 x Sztuka)
    Seler korzeniowy - 15 g (0.2 x Plaster)
    Por - 10 g (0.1 x Sztuka)
    Olej rzepakowy - 5 g (0.5 x Łyżka)
    Czas przygotowania: 45 minut
    1. Rybę dopraw według uznania.
    2. Jarzyny umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Dodaj olej, passatę i dopraw.
    3. Plastry ryby ułóż w naczyniu żaroodpornym i przykryj warzywami.
    4. Piecz w piekarniku, przykryte folią około 30-35 minut w 180 stopniach 

 

  • KARP PIECZONY (K:111.9 / B:10.8 / T:7.5 / WP:0.2)
    Karp, świeży - 60 g (0.6 x Kawałek)
    Olej rzepakowy - 5 g (0.5 x Łyżka)
    Sok cytrynowy - 3 g (0.5 x Łyżka)
    Czas przygotowania: 20 minut
    Rybę oczyścić i opłukać. Sok z cytryny wmieszać z olejem rzepakowym, solą, pieprzem i
    ziołami prowansalskimi. Zamarynować rybę i odstawić do lodówki na minimum godzinę.Po
    tym czasie zawinąć w folię i piec w 200 stopniach przez około 25-30 minut. 

 

Sałatki

 

  • SAŁATKA Z KURCZAKIEM (PRZEPIS NA 3 PORCJE) (K:69.5 / B:9.3 / T:1.7 / WP:3.8)
    Jogurt naturalny - 120 g (6 x Łyżka)
    Pomidory koktajlowe - 100 g (5 x Sztuka)
    Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 100 g (1 x Kawałek)
    Papryka czerwona - 40 g (0.3 x Sztuka)
    Sałata - 30 g (6 x Liść)
    Koper ogrodowy - 8 g (1 x Łyżka)
    Czas przygotowania: 25 minut
    Kurczaka dopraw i ugotuj na parze. Wymieszaj z pokrojonymi warzywami oraz sosem na
    bazie jogurtu i koperku.

 

  • SAŁATKA JARZYNOWA (K:149.0 / B:10.0 / T:6.7 / WP:10.3)
    Jaja kurze całe - 56 g (1 x Sztuka)
    Jogurt naturalny - 40 g (2 x Łyżka)
    Ziemniaki - 30 g (0.4 x Sztuka)
    Pietruszka, korzeń - 20 g (0.4 x Sztuka)
    Seler korzeniowy - 20 g (0.3 x Plaster)
    Marchew - 20 g (0.4 x Sztuka)
    Ogórki, kiszone - 10 g (0.2 x Sztuka)
    Czas przygotowania: 40 minut
    Warzywa i jajko ugotuj. Pokrój składniki w drobną kosteczkę, dodaj jogurt i ulubione
    przyprawy

 

Słodkości

 

  • MAKARON Z MAKIEM I ORZECHAMI (K:170.7 / B:4.5 / T:7.0 / WP:21.0)
    Makaron pełnoziarnisty (gotowany) - 40 g (0.4 x Szklanka)
    Miód pszczeli - 12 g (0.5 x Łyżka)
    Orzechy włoskie - 7 g (0.5 x Łyżka)
    Mak niebieski - 5 g (0.5 x Łyżka)
    Czas przygotowania: 12 minut
    Makaron ugotuj, wymieszaj z pozostałymi składnikami.

 

  • CHLEBEK BANANOWY (PRZEPIS NA 6 PORCJI) (K:131.7 / B:5.3 / T:3.2 / WP:19.5)
    Banan - 240 g (2 x Sztuka)
    Białko jaja kurzego - 105 g (3 x Sztuka)
    Mąka owsiana (pełnoziarnista) - 100 g (6.7 x Łyżka)
    Żółtko jaja kurzego - 40 g (2 x Sztuka)
    Cynamon - 5 g (1 x Łyżeczka)
    Proszek do pieczenia - 3 g (1 x Łyżeczka)
    Czas przygotowania: 15 minut
    Ubij białka.
    Zblenduj banany z żółtkami.
    Dodaj do zblendowanych bananów przyprawy, mąkę. Wymieszaj.
    Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką.
    Masę przelej do formy (moja ma dł. 18cm, wys. 6cm. i jest silikonowa)
    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30-35 minut w 180 stopniach.

 

  • PIERNICZKI (PRZEPIS NA 40 PORCJI) (K:43.9 / B:0.9 / T:2.1 / WP:4.8)
    Ksylitol - 100 g (14.3 x Łyżeczka)
    Masło ekstra - 80 g (16 x Łyżeczka)
    Mąka owsiana (pełnoziarnista) - 60 g (4 x Łyżka)
    Mąka orkiszowa - 60 g (4 x Łyżka)
    Mąka ryżowa - 60 g (6 x Łyżka)
    Jaja kurze całe - 56 g (1 x Sztuka)
    Kakao 16%, proszek - 30 g (3 x Łyżka)
    Żółtko jaja kurzego - 20 g (1 x Sztuka)
    Soda oczyszczona - 5 g (1 x Łyżeczka)
    Cynamon - 5 g (1 x Łyżeczka)
    Sól biała - 1 g (1 x Szczypta)
    Czas przygotowania: 15 minut
    1. Do dużego naczynia przesiewamy mąki, dodajemy sodę i sól
    2. W garnuszku rozpuszczamy masło i kiedy zacznie się pienić ściągamy z ognia i
    dodajemy wybrane przyprawy korzenne i kakao
    3. Dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą
    4. Na koniec dodajemy jajko, żółtko i ksylitol. Jeszcze raz dokładnie mieszamy
    5. Wlewamy masę piernikową do naczynia z suchymi składnikami, dokładnie mieszamy i
    wyrabiamy ciasto
    6. Ciasto powinno być dość twarde ale sprężyste. W razie potrzeby możemy dosypać mąki
    7. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na około 30-60 minut
    8. Ciasto dzielimy na części by było nam wygodniej, rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy
    9. Wycinamy ciastka foremkami, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 20 mi

 

  • SERNIK (PRZEPIS NA 6 PORCJI) (K:209.9 / B:20.6 / T:9.8 / WP:9.7)
    Zjedz 1 z 6 porcji
    Ser twarogowy chudy - 500 g (2.5 x Opakowanie)
    Jaja kurze całe - 168 g (3 x Sztuka)
    Erytrol / Erytrytol - 60 g (12 x Łyżeczka)
    Mąka ryżowa - 50 g (5 x Łyżka)
    Olej kokosowy (płynny) - 40 g (4 x Łyżka)
    Proszek do pieczenia - 3 g (1 x Łyżeczka)
    Ekstrakt waniliowy (bez alkoholu) - 3 g (1 x Łyżeczka)
    Czas przygotowania: 15 minut
    Nastaw piekarnik na 180 stopni. W misce utrzyj mikserem żółtka z erytrytolem i olejem kokosowym. Dodawaj powoli ser i ciągle miksuj. Dodaj mąkę ryżową i proszek do pieczenia i miksuj na gładką masę. Dodaj aromat i wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę. Wymieszaj delikatnie masę serową z pianą z białek, wyłóż masę do foremki pokrytej papierem do pieczenia lub użyj formy silikonowej. Piecz sernik przez 40-50 minut. 
Katarzyna Walas

Dietetyczka Baria3

Dietetyczka bariatryczna, specjalistka leczenia żywieniowego, psychodietetyczka. Ukończyła Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy oraz Uniwersytetu SWPS w Warszawie. Autorka wpisów na blogu Baria3.pl

Kontakt

Umów się na wizytę

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach kontaktowych (pełna treść klauzuli informacyjnej znajduje się TUTAJ)

* - pola wymagane

Wrocław

Kalkulator bmi

czym jest BMI?

Kalkulator BMI (ang. Body Mass Index), to szybka i wygodna metoda do obliczenia własnego wskaźnika masy ciała. Wskaźnik ten jest wykorzystywany do określenia stopnia zaawansowania otyłości, a także do oceny ryzyka rozwoju chorób związanych z nadmierną masą ciała. Im wyższy stopień otyłości, tym ryzyko powikłań otyłości jest niestety większe.

Twój BMI

Płeć
Twój BMI: 420
III stopień otyłości
Powtórz

Zakresy wartości BMI:

  • poniżej 18,5
    niedowaga
  • 18,5 - 24,9
    prawidłowa masa ciała
  • 25 - 29,9
    nadwaga
  • 30 - 34,9
    otyłość I stopnia
  • 35 - 39,9
    otyłość II stopnia
  • 40 powyżej
    otyłość III stopnia
Michał Krefft - ZnanyLekarz.pl
Rafał Mulek - ZnanyLekarz.pl

Imię

Nazwisko

Specjalizacja

Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy Uniwersytet SWPS w Warszawie

O sobie

Kontakt