Dietetyczka Baria3
Dietetyczka bariatryczna, specjalistka leczenia żywieniowego, psychodietetyczka. Ukończyła Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy oraz Uniwersytetu SWPS w Warszawie. Autorka wpisów na blogu Baria3.pl
W przypadku posiłków, takich jak obiad i kolacja, należy umieścić źródła białka bogatego w żelazo, takie jak mięso – wołowina, kurczak, ryby i jajka – tak, aby stanowiły połowę talerza, czyli 50% całości do spożycia. Zawsze używaj opcji o niskiej zawartości tłuszczu.
W przypadku śniadania lub przekąsek konieczne jest nadanie priorytetu źródłom białka bogatego w wapń, takim jak mleko i produkty mleczne. Zacznij dzień od chudego nabiału: twarogów, serka wiejskiego lub grani, jogurtów naturalnych. Stosowanie jogurtów doskonale wpływa na utrzymanie spożycia naturalnych probiotyków, odpowiedzialnych za przywrócenie równowagi bakterii jelitowych i ochronę przed dysbiozą jelit.
Tutaj powinny znaleźć się produkty nie zawierające skrobi, zalicza się do nich: karczochy, szparagi, kiełki fasoli, brukselka, brokuły, kapusta, kalafior, seler, ogórek, bakłażan, cebula, papryka, sałaty, szpinak, pomidor, rzepa, cukinia.
Do prawidłowego wchłaniania witamin A, D, E, K niezbędne są tłuszcze. Dlatego nie wykluczaj ich ze swojego menu, a dodaj niewielką ilość oleju czy oliwy do warzyw. Możesz komponować potrawy z dodatkiem orzechów, nasion czy awokado.
Woda jest niezbędnym paliwem dla różnych reakcji w organizmie i odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu jelit, mózgu, płuc, nerek i układu krwionośnego. Prawidłowe nawadnianie pomoże uniknąć tworzenia się kamieni w pęcherzyku żółciowym i nerkach. Nie popijaj posiłków, zachowaj odstęp po jedzeniu i wróć do nawadniania około 30 minut po posiłku.
Rozpoczęcie posiłku od białka służy dwóm celom. Po pierwsze, będzie ci łatwiej osiągnąć spożycie wyznaczonej ilości białka. Na produkty będące źródłem białka w twoim nowym żołądku zawsze musi być miejsce.
Po drugie, jedzenie białka w pierwszej kolejności pomoże ci poczuć sytość wcześniej, co w konsekwencji uchroni cię przed przejadaniem się. Pomoże Ci to również dłużej zachować uczucie sytości.
Dokładne żucie jedzenia pomoże Ci łatwiej strawić jedzenie. Ponadto może to być dobry sposób na wydłużenie czasu jedzenia, aby twój mózg otrzymał sygnał, że jesteś najedzony.
Ważne jest, aby słuchać swojego ciała i rozpoznawać uczucia głodu i sytości. Jeśli pominiesz posiłek i będziesz zbyt głodny, konsekwencją może być spożycie zbyt dużego posiłku. Z drugiej strony bardzo ważne jest, aby nauczyć się rozpoznawać sygnał sytości i wtedy skończyć posiłek.
Nauka dokonywania zdrowych zmian i słuchania swojego ciała wymaga czasu i praktyki. To, że miałeś operację, nie oznacza, że od razu nauczysz się wszystkiego. Bądź cierpliwy wobec siebie, odkrywając nowy zdrowy sposób odżywiania dla siebie.
Dietetyczka bariatryczna, specjalistka leczenia żywieniowego, psychodietetyczka. Ukończyła Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy oraz Uniwersytetu SWPS w Warszawie. Autorka wpisów na blogu Baria3.pl
share
Podziel się
Kontakt
Umów się na wizytę
Wrocław
Kalkulator bmi
czym jest BMI?
Zakresy wartości BMI:
Specjalizacja
Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy Uniwersytet SWPS w Warszawie
O sobie