Witamina B12 jest największą i najbardziej złożoną strukturalnie witaminą. B12, inaczej znana jako kobalamina, jest jednym z najczęstszych niedoborów witamin wśród pacjentów po operacji bariatrycznej.
Witamina B12 – co to jest i dlaczego jest tak ważna?
Witamina B12 jest ważnym składnikiem odżywczym, którego organizm ludzki potrzebuje, aby utrzymać zdrowe komórki nerwowe i krwinki. Witamina bierze również udział w tworzeniu DNA, materiału genetycznego w komórkach. B12 pomaga również w zapobieganiu niedokrwistości megaloblastycznej.
Wchłanianie witaminy B12
Za wchłanianie witaminy B12 w jelicie odpowiada glikoproteina wydzielana przez komórki ciemieniowe błony śluzowej żołądka. Brak produkcji lub wykorzystania w organizmie człowieka czynniki wewnętrznego jakim jest glikoproteina może spowodować niedobór witaminy B12. Część żołądka, która jest odpowiedzialna za wytwarzanie czynnika wewnętrznego, jest omijana przy wykonaniu operacji typu gastric bypass lub wycinana w rękawowej resekcji żołądka. Prowadzi to do zmniejszenia czynnika wewnętrznego, a w konsekwencji do niedoborów.
Niedobór witaminy B12
W znacznej mierze niedobór witaminy B12 wynika z niezdolności pacjenta do wchłaniania witaminy, a nie z niewydolności z powodu diety. Jednak ograniczenie wielkości porcji spożywanych po operacji bariatrycznej może przyczynić się do wystąpienia niedoborów. Dlatego tak istotna jest suplementacja wszystkich osób po operacji.
Jakie są objawy niedoboru witaminy B12?
Niektóre z objawów niedoboru witaminy B12 obejmują:
Niedokrwistość i związane z nią zmęczenie, duszność, kołatanie serca. Problemy z przewodnictwem nerwowym, takie jak mrowienie i drętwienie:
- Wolniejszy refleks
- Owrzodzenia języka
- Zaburzenia widzenia
Poważniejsze objawy niedoboru witaminy B12 obejmują niewydolność serca i trwałe uszkodzenie nerwów.
Wymagania dietetyczne dotyczące niedoboru witaminy B12
Dla pacjentów, którzy mieli operację bariatryczną i zmagają się z niedoborem witaminy B12, istnieją zalecenia dietetyczne, które mogą pomóc w zwiększeniu poziomu witaminy B12 w organizmie. Do jednych z najlepszych źródeł witaminy B12 zalicza się produkty pochodzenia zwierzęcego – mięsa, ryby czy owoce morza. Dla wegetarian bogatymi źródłami witaminy B12 są sfermentowane produkty spożywcze – nabiał, tempeh czy wzbogacone płatki zbożowe.
W przypadku jakichkolwiek pytań dotyczących operacji bariatrycznych lub niedoboru witaminy B12 skontaktuj się z zespołem Baria3.
Zobacz wpisy powiązane:
