Sezon grillowy w pełni. Poza karkówką, szaszłykami czy kiełbaską warto spróbować ryb i owoców morza. Szybkie i smaczne propozycje na zdrowe grillowanie. Ryby jako genialne źródło białka jest idealnym rozwiązaniem dla osób po operacji bariatrycznej. Poznajcie kilka przepisów na ryby i owoce morza z grilla, a także warzywne dodatki.
Łosoś
SKŁADNIKI:
- 350 g filetu z łososia ze skórą
- sól, pieprz
- marynata: po 1 łyżce oliwy, sosu sojowego, soku z cytryny i syropu klonowego (lub 1/2 łyżki brązowego cukru)
Łososia umyć i osuszyć, podzielić na 2 porcje. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać składniki marynaty, polać łososia i zostawić w marynacie na około pół godziny.
Łososia grillować przez ok. 12 minut na stronie ze skórką, następnie delikatnie przewrócić na drugą stronę i grillować jeszcze przez ok. 3 minuty.
Dorada
SKŁADNIKI:
DORADA
- 2 całe dorady
- sól morka i świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 plasterki cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
SALSA
- 1 szklanka pokrojonych pomidorków koktajlowych (mogą być też zwykłe pomidory)
- 1 szklanka pokrojonego w kosteczkę arbuza
- 1 łyżka cebuli, pokrojonej w kosteczkę
- 1/3 łyżeczki pikantnej pasty z papryczek chilli (lub posiekanej papryczki chilli)
- 1 – 2 łyżki posiekanych listków mięty
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól morka i świeżo zmielony czarny pieprz
Dorady naciąć nożem na podbrzuszu i usunąć wnętrzności ze środka. Dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wysmarować oliwą z oliwek. Do środka ryby włożyć po plasterku cytryny. Szczypce do grillowania ryb posmarować od środka oliwą lub olejem roślinnym, do środka włożyć rybę i grillować przez około 4 minuty z każdej strony.
Przygotować salsę pomidorowo – arbuzową: do miseczki włożyć pomidorki, arbuza, cebulę, pastę chilli i miętę. Dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek, świeżo zmielony czarny pieprz. Wymieszać i wstawić do lodówki do czasu aż ryba będzie gotowa. Przed samym podaniem salsę doprawić solą morską.
Oczyścić rybę ze skóry, wyjąć filety i ułożyć je na talerzach. Skropić oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, podawać z odsączoną z nadmiaru soków salsą pomidorowo – arbuzową.
Pstrąg
SKŁADNIKI:
- 1 pstrąg w całości
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- kilka gałązek natki pietruszki i/lub świeżych ziół np. oregano, tymianku, rozmarynu
- 1 łyżka oliwy
Rozgrzać grill na średnią moc. Pstrąga oczyścić jeśli był w całości, opłukać i dokładnie osuszyć. Zrobić kilka nacięć nożem na każdym boku ryby na głębokość ok. 0,5cm. Oprószyć solą i pieprzem na zewnątrz i w środku. Do środka włożyć 2 plasterki cytryny (resztę pozostawić do skropienia), przepołowiony ząbek czosnku i gałązki natki i/lub świeżych ziół. Wysmarować oliwą.
Położyć bezpośrednio na rozgrzanym grillu lub włożyć w koszyk uprzednio przesmarowany od środka oliwą. Rybę grillować przez 3,5 do 4 minut z każdej strony. Dłuższe grillowanie niepotrzebnie wysuszy mięso. Podawać skrapiając resztą cytryny.
Langustynki
SKŁADNIKI:
- 1 kg langustynek w pancerzach, około 20 sztuk
- sól morska drobnoziarnista
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane i roztarte końcem noża
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
MASŁO PIETRUSZKOWE:
(składniki wymieszać w miseczce, doprawić solą morską)
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
- 3 – 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól morska
Langustynki rozmrozić jeśli były mrożone, opłukać i dokładnie wysuszyć papierowymi ręcznikami. Posypać delikatnie solą morską i ułożyć na tacy. Posmarować pędzelkiem mieszanką czosnku i oliwy z oliwek. Ułożyć na średnio rozgrzanym grillu elektrycznym i grillować przez około 5 – 7 minut z każdej strony aż pancerze się zrumienią i będą chrupiące.
Grillowana fasolka
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg fasolki szparagowej
- 2 łyżki masła
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 60 g sera białego
- świeży tymianek
- oliwa extra
Fasolkę umyć i przyciąć na końcach. Wrzucić na wrzątek i podgotować (ok. 4 minuty). Odcedzić i przelać zimną wodą, ułożyć na tacce do grillowania, posypać solą, pieprzem i obłożyć kawałeczkami masła. Ułożyć na rozgrzanym grillu i od czasu do czasu mieszając szpatułką grillować przez kilka minut aż fasolka się zrumieni. Pod koniec posypać świeżym tymiankiem.
Grillowana cukinia
SKŁADNIKI:
- 1 duża cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Zmiksować blenderem czosnek z oliwą, solą oraz pieprzem na jednolitą masę. Cukinię przeciąć na 4 części i całą podziurkować widelcem. Wysmarować dokładnie marynatą i odstawić na 30 minut. Rozgrzać grill, ułożyć cukinie wraz z marynatą na ruszcie i grillować przez około 10 minut z każdej strony, aż cukinia będzie lekko brązowa, miękka.
