Białko jest jednym z budulców naszego organizmu. Nie inaczej jest również po operacji bariatrycznej. Dlaczego zatem jest ono tak ważne? Odpowiadamy!
Mniejszy żołądek to nie znaczy mniej białka!
Po operacji bariatrycznej Twój żołądek jest zdecydowanie mniejszy. Dzięki temu, uczucie sytości po spożyciu posiłku odczuwane jest znacznie szybciej. Natomiast należy pamiętać, że mniejszy żołądek nie oznacza niższego zapotrzebowania na białko. Ograniczenie porcji, ograniczone i upośledzone wchłanianie uniemożliwiają dostarczenie prawidłowej ilości białka do organizmu. Sama operacja i proces gojenia wymaga zwiększenia podaży tego składnika.
Jaką rolę pełni białko w procesie leczenia otyłości?
Białko, w chirurgicznym leczeniu otyłości, jest szczególnie ważne z dwóch kluczowych powodów. Po pierwsze, spożycie pokarmu jest drastycznie zmniejszone tym samym spożycie białka jest ograniczone. Nawet jeśli uwzględniasz w swojej diecie produkty będące źródłem protein każdego dnia, spożycie białka będzie nadal mniejsze od tego do czego byłaś przyzwyczajona lub przyzwyczajony.
Ponadto pokarmy bogate w białko, nie zawsze będą przez Ciebie dobrze tolerowane. Innym kluczowym powodem, dla którego białko jest tak ważną częścią procesu chirurgicznego leczenia otyłości, jest to, że spożywanie odpowiedniej ilości białka zapewni zachowanie jak największej masy mięśniowej. Niskie spożycie energii (kalorii) i białka doprowadzi do utraty masy mięśniowej, a zapobiegać temu możesz właśnie odpowiednią podażą protein. Spożywanie zalecanych ilości składników odżywczych – białek, tłuszczu, węglowodanów – pozwoli na skuteczną i trwałą utratę masy ciała.
Białko na Twoim talerzu bariatrycznym – czy naprawdę jest takie ważne?
Dla osoby po operacji bariatrycznej, niezwykle pomocnym narzędziem jest talerz bariatryczny. Dzięki niemu z łatwością skomponujesz posiłki, będziesz wiedziała co jest Twoim priorytetem, których produktów powinno być więcej a których mniej w Twojej porcji jedzenia. Ale ile ich właściwie powinno być? Zapotrzebowanie na składniki odżywcze różni się w zależności od wykonanej operacji, zależne jest od płci, masy ciała. Zakłada się, że kobiety powinny przyjmować od 60 do 80 gramów białka dziennie, podczas gdy mężczyźni powinni dążyć do spożycia od 80 do 100 gramów na dzień. Wskazane ilości mogą wydawać się niewielkie, ale po operacji bariatrycznej Twój żołądek będzie objętości filiżanki do kawy, więc pewne zmiany w Twoim stylu życia i odżywiania są nieuniknione. Talerz bariatryczny mówi o priorytetach, dlatego bez względu na to, jakie źródło białka wybierzesz do każdego posiłku, pamiętaj, aby najpierw zjeść źródło protein, ponieważ na nie zawsze musi być miejsce w Twoim żołądku.
Produkty białkowe, które znajdą się na twoim talerzu po operacji bariatrycznej, są Ci doskonale znane, nawet jeśli nie wiedziałaś, że to właśnie te.. Prostymi i ogólnodostępnymi źródłami białka, na bazie których skomponujesz swój posiłek są:
- Nabiał: jogurt, twaróg, mozzarella, serek wiejski czy grani.
- Jajka: całe, białko jaja.
- Mięso: ryby, drób, wołowina, cielęcina, królik.
- Strączki: fasola, soczewica, ciecierzyca, soja.
- Orzechy i nasiona
- Wegańskie produkty zastępujące białko zwierzęce
Cel – odpowiednia ilość białka w codziennej diecie. Jak to osiągnąć?
Dużym wyzwaniem dla Ciebie może być osiągniecie zalecanego dziennego spożycia białka. Nawet uwzględniając źródła protein w każdym z posiłków uzyskanie wskazanej podaży może być wyzwaniem. Znacznym ułatwieniem w dążeniu do dziennego celu białkowego jest suplementacja tzw. białkiem w proszku. Do wyboru masz koncentraty (WPC) i izolaty (WPI), które bez problemu zakupisz online, stacjonarnie w sklepie z suplementami czy w aptece. Izolat białka serwatkowego jest dobrym rozwiązaniem dla pacjentów bariatrycznych. Zawiera około 90-98% białka, a pozostałe to węglowodany i tłuszcze. Jest również łatwo trawiony i szybko wchłaniany przez organizm. Koncentrat białka serwatkowego wolniej się wchłania, zawiera około 80% białka, pozostałe 20% to węglowodany i tłuszcze. Białko w proszku stosuj jako suplement, czyli uzupełnienie Twojej dziennej podaży białka. Proszek możesz wykorzystać jako suplement, czyli uzupełnienie Twojej dziennej podaży białka. Proszek możesz wykorzystać jako:
- składnik koktajlu
- dodatek do posiłku, np. zupy
- zamiast mąki
Podsumowanie
„Białko pierwsze” to jeden z najważniejszych zwrotów w chirurgicznym leczeniu otyłości. Skuteczna i trwała utrata masy ciała, szybka rekonwalescencja, gojenie ran i zespolenia, na to wszystko wpływ ma odpowiednia podaż protein. Staraj się uwzględniać źródła białka w każdym posiłku, utrzymuj różnorodność, korzystaj z talerza bariatrycznego.
- A. Budzyński, P. Major, S. Głuszek, K. Kaseja, T. Koszutski, S. Leśniak, T. Lewandowski, M. Lipski, W. Lisik, W. Makarewicz, M. Michalik, P. Myśliwiec, L. Ostrowska, M. Orłowski, R. Paluszkiewicz, M. Pastuszka, K. Paśnik, M. Pędziwiatr, M. Proczko-Stepaniak, H. Razak, T. Rogula, D. Smyczek, J. Szeliga, T. Szewczyk, P. Szymański, W. Tarnowski, G. Wallner, M. Wyleżoł, Polskie rekomendacje w zakresie chirurgii bariatrycznej i metabolicznej, Wydawca Medycyna Praktyczna 2017Kawa I., Brzegowy M., Major K., Opieka nad pacjentem z otyłością olbrzymią leczonym chirurgicznie, w: Pielęgniarstwo chirurgiczne, red. n. Ścisło L., r. 28, s. 540-566, PZWL, Warszawa 2020.
- Jastrzębska, M., & Ostrowska, L. (2010). Zalecenia dietetyczne po zabiegach bariatrycznych. In Forum Zaburzeń Metabolicznych (Vol. 1, No. 4, pp. 201-209)
- https://journals.viamedica.pl/forum_zaburzen_metabolicznych/article/viewFile/28712/23481
