Bariatryczne przepisy w wersjach wegetariańskich, wegańskich i z mięsem!

Porady żywieniowe

5 min na przeczytanie

Zmieniliśmy kitle na fartuchy, zespół od Lekkiego Życia spotkał się przy stole, żeby wspólnie przygotować posiłki bariatryczne. Przepisy wegetariańskie, wegańskie i zawierające mięso. Wszystko lekkie, smaczne i zdrowe. Zapoznajcie się z pomysłami naszej dietetyczki na bariatryczne menu.

Przepisy wegetariańskie

Placki twarogowe

SKŁADNIKI:

  • 250 g twarogu
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej

PRZYGOTOWANIE:

Do miski włożyć twaróg, dodać żółtka (białka zachować) i rozgnieść praską lub widelcem z dodatkiem cukru wanilinowego i cukru pudru. Dodać mąkę (w przypadku rzadszego sera można dodać jej więcej) i dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy twarogowej, połączyć składniki delikatnie mieszając łyżką.
Nakładać porcje ciasta (po ok. 2 łyżki) na rozgrzaną, suchą patelnię (np. teflonową, naleśnikową) i rozprowadzić je po powierzchni formując kształtnego placka. Smażyć partiami.
Zmniejszyć ogień do minimum i smażyć przez ok. 3 minuty lub aż od spodu będą delikatnie zrumienione na złoto. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie przez ok. 2 minuty.
Odkładać na talerz, następnie umyć patelnię lub przetrzeć wilgotną ściereczką i powtórzyć smażenie placków z reszty ciasta.

Placki halloumi

SKŁADNIKI:

  • 1 marchew (100g)
  • 1 cukinia (200g)
  • 225g halloumi
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 4 jajka
  • sporo świeżo mielonego pieprzu
  • 50g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Marchew zetrzeć drobno na tarce, a cukinię i ser halloumi – grubo. Cukinię odsączyć z wody. Wymieszać z natką pietruszki, jajkami, pieprzem i mąką. Na patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć na średnim ogniu po 3 minuty z obu stron.
Placki można także upiec w piekarniku lub airfryerze.

Przepis wegański

Minestrone

SKŁADNIKI:

  • 300 g pomidorów (2 średnie)
  • 1 czerwona papryka
  • kawałek dyni ze skórą (ok 600 g) lub batat (300g)
  • kawałeczek selera (korzeń)
  • 1 mała pietruszka
  • 1 średnia cebula
  • 100 g pora
  • 200 g marchewki
  • 200 g cukinii
  • 200 g ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka białej fasoli (200 g po odsączeniu)
  • 150 g zielonej fasolki (np. mrożonej)
  • 1,75 litra bulionu jarzynowego
  • 2 łyżki listków natki pietruszki
  • oliwa extra vergine

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Oderwać szypułki z pomidorów, paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne, usunąć pestki i włókna z wnętrza dyni, selera i pietruszkę obrać. Pomidory, paprykę, dynię, selera i pietruszkę skropić oliwą i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut. Zdjąć z blaszki. 
Cebulę i pora obrać z zewnętrznych liści, marchewki oskrobać i razem z cukinią pokroić w 1/2 cm kostkę. Wyłożyć na blaszkę, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, skropić oliwą i wstawić do piekarnika. Piec przez 5 minut, następnie dodać obrane i pokrojone w 1 cm kostkę ziemniaki, przemieszać i piec dalej przez kolejne 5 minut. Wyjąć z piekarnika. 
W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać liście laurowe i czosnek, smażyć na małym ogniu przez minutę mieszając. Dodać odsączoną fasolkę, zieloną fasolkę pokrojoną na 3 cm kawałki i wymieszać. 
Dodać wszystkie pieczone warzywa: zmiksowane pomidory (bez korzonków i skórek), obraną i pokrojoną w kostkę paprykę, miąższ z dyni lub batata (wyjęty z łupiny i pokrojony lub rozdrobniony), selera i pietruszkę w całości, oraz resztę pieczonych warzyw pokrojonych w kostkę (cebulę, pora, cukinię, marchewkę i ziemniaki). Wlać bulion, doprawić solą i pieprzem do smaku. 
Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 20 – 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać natkę pietruszki, wyjąć pietruszkę, seler i liście laurowe. Można podawać z tartym parmezanem lub zielonym pesto.

Przepisy z mięsem

Kurczak szarpany

SKŁADNIKI:

  • 400 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • po pół łyżeczki soli, pieprzu, cynamonu, kminku, tabasco, papryki ostrej

PRZYGOTOWANIE:

Pierś myjemy pod zimną wodą. Dzielimy na dwie części i usuwamy ewentualne chrząstki i żyłki. Przyprawy oraz sok z cytryny mieszamy z połową szklanki wody. 
Pierś wkładamy do rondelka, który powinien być jak najmniejszy, ale na tyle duży, by zmieściło się w nim mięso. Piersi zalewamy wodą z przyprawami (nie musi całkowicie zakrywać mięsa). Rondelek przykrywamy przykrywką.
Ustawiamy średnią moc palnika. Gdy woda zacznie bulgotać zmniejszamy moc do minimalnej i dusimy mięso jeszcze 40-50 minut – bez odkrywania przykrywki.
Mięso wyjmujemy na talerz i przy pomocy dwój widelców rozrywaj je na fragmenty, zgodnie z kierunkiem włókien.

Pasta kanapkowa z łososia

SKŁADNIKI:

  • 125 g łososia wędzonego na ciepło
  • 125 g białego kremowego serka, typu philadelphia
  • 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 1 łyżka odsączonych małych kaparów
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Łososia rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, wstawiamy na pół godziny do lodówki.

SMACZNEGO!!!

Warto też zobaczyć:

Jeśli ten temat jest Ci bliski, poniżej znajdziesz więcej tekstów, które pomagają lepiej zrozumieć leczenie otyłości.

Zobacz wszystko

Umów wizytę

Każda zmiana zaczyna się od rozmowy. Jeśli masz pytania o leczenie, diagnostykę czy wsparcie po operacji – jesteśmy tu, żeby odpowiedzieć.

Szybka rejestracja pierwszej wizyty:

Indywidualna Koordynatorka Pacjenta:

Natalia Dahlke
+48 886 766 748
kontakt@baria3.pl
Pon-pt: 9:00 – 17:00

Rozłóż płatność na lekkie raty!

Zapytaj koordynatora o szczegóły.

    * Pola wymagane

    Ta witryna jest zarejestrowana pod adresem wpml.org jako witryna rozwojowa. Przełącz się na klucz witryny produkcyjnej na remove this banner.