Za nami kolejna odsłona bariatrycznego gotowania dla osób po rękawowej resekcji żołądka, operacji gastric bypass czy mini gastric bypass. Zapoznajcie się z pomysłami na posiłki, korzystajcie z podanych przepisów. Smacznego!
Pasta jajeczna z fetą
Składniki:
- 3 jaja ugotowane na twardo
- 100g sera feta
- łyżka majonezu
- łyżka jogurtu naturalnego
- 1 filiżanka rzeżuchy lub szczypiorku
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. Odcedzić, obrać i pokroić w kosteczkę lub zorgnieść widelcem. Włożyć do miseczki, dodać pokrojoną w kosteczkę fetę i wymieszać, dodać majonez i jogurt, rzeżuchę lub szczypiorek (trochę zachować do dekoracji), doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać, włożyć do miseczki i udekorować.
Roladki z tortilli z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i ogórkiem
Składniki:
- tortilla pełnoziarnista
- 2 jajka
- 1 łyżka majonezu lub jogurtu
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 kawałki suszonych pomidorów
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 10 cm kawałek świeżego ogórka
- garść rukoli
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, posiekać w kosteczkę, dodać majonez Lub jogurt i musztardę, doprawić solą i pieprzem i rozgnieść razem widelcem.
Otrzymaną pastę rozsmarować na tortilli, posypać pokrojonymi w kosteczkę suszonymi pomidorami, szczypiorkiem i rukolą. Dodać obranego i pokrojonego na cienkie i długie plasterki ogórka.
Zwinąć roladki w miarę ciasno, następnie pokroić na ok. 2 cm kawałki, spiąć wykałaczkami.
Roladki z tortilli z pastą jajeczną i awokado
Składniki:
- tortilla pełnoziarnista
- 3 jaja
- 1 awokado
- łyżeczka soku z cytryny
- pół ząbka czosnku
- 1 łyżka majonezu lub jogurtu
- 1 łyżeczka oliwy extra
- 2 łyżki rzeżuchy lub 1 łyżka posiekanego szczypiorku + do dekoracji
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, posiekać w kosteczkę, włożyć do miski.
Awokado pokroić na ćwiartki, usunąć pestkę, miąższ pokroić w kosteczkę, skropić sokiem z cytryny i przełożyć do miski z jajkami.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnkek, majonez lub jogurt, doprawić solą oraz pieprzem.
Dodać oliwę i listki rzeżuchy lub szczypiorek, wymieszać.
Otrzymaną pastę rozsmarować na tortilli i zwinąć, następnie pokroić na ok. 2 cm kawałki.
Mini pizzetki z bakłażana
Zapiekane plastry bakłażana z sosem pomidorowym, serem i pomidorami.
Składniki:
- 2 bakłażany (średnie lub małe)
- ok. 3/4 szklanki sosu pomidorowego
- ok. 100 g tartej mozzarelli lub sera koziego w kawałku
- 1 większy pomidor (np. malinowy)
- czosnek, suszone oregano, świeża bazylia, oliwa extra vergine
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Bakłażana pokroić na plastry, ułożyć na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, natrzeć przepołowionym czosnkiem, doprawić solą, pieprzem, posypać suszonym oregano i skropić oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut.
Każdy plasterek podpieczonego bakłażana posmarować łyżką gorącego sosu pomidorowego i posypać tartym serem. Położyć obrane, pokrojone w kosteczkę i odsączone z soku pomidory, doprawić solą, pieprzem i posypać suszonym oregano. Zapiekać przez ok. 10 minut. Posypać listkami świeżej bazylii.
Opcjonalnie:
Zamiast kroić pomidora w kosteczkę można pokroić go na plasterki. Można też użyć pomidorków koktajlowych.
Bakłażany a’la gruzińskie
Składniki:
- 1 duży bakłażan
- garść pestek granatu
- 100g twarogu
- szczypta soli
- 100g orzechów włoskich
- ¼ szklanki wody
- 2 ząbki czosnku
- sól i czarny pieprz
- kolendra
Przygotowanie:
Bakłażana przekroić wzdłuż na cienkie plastry. Pokrojone plastry rozłożyć na blacie, oprószyć solą i zostawić na 2 – 3 minuty, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Plastry bakłażana zgrillować lub obsmażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni. Odstawić do przestudzenia.
W międzyczasie w naczyniu blendera zmiksować orzechy wraz z czosnkiem, świeżą kolendrą i szczyptą soli na drobny piasek. Następnie dodać wodę i krótko miksować na małych obrotach, stopniowo je zwiększając, aż do uzyskania grudkowatego, aksamitnego kremu. Spróbować i doprawić do smaku pieprzem i solą. Połączyć z twarogiem.
Na końcu każdego bakłażana nakładać łyżeczkę pasty orzechowej, lekko ją rozsmarowywać i zawijać w rulonik. Posypać dużą ilością pestek z granatu.
Polędwiczki z kurczaka z suszonymi pomidorami na makaronie z cukinii i marchwii
Składniki:
- ok. 500 g polędwiczek z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 cukinie
- 2 marchewki
- 10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
- 100 ml bulionu drobiowego
- 100 ml śmietanki 18% do zup i sosów
- garść szpinaku
- sól, pieprz, oliwa
Przygotowanie:
Poledwiczki oczyścić z błonek. Przekroić wzdłuż.
Całe mięso doprawić solą, pieprzem, oregano. Natrzeć startym czosnkiem i wysmarować łyżką oliwy. Odstawić na kilka minut, w tym czasie obieraczką do warzyw przygotować „makaron” z cukinii i marchwii.
Mięso kłaść na rozgrzaną dużą patelnię i smażyć po ok. 3 minuty z każdej strony. W razie potrzeby obsmażać na raty. Zdjąć kurczaka z patelni i odłożyć na talerz.
Na tę samą patelnię włożyć cukinię i marchew, mieszając podsmażać przez ok. 3 minuty.
Dodać pokrojone suszone pomidory wyjęte z zalewy i smażyć razem przez 1 minutę.
Wlać bulion i zagotować. Włożyć z powrotem mięso na patelnię i wymieszać. Gotować przez ok. 1 minutę, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć gotowanie.
Wlać śmietankę i zagotować. Dodać szpinak i delikatnie mieszając gotować przez ok. 1 – 2 minuty aż sos zgęstnieje.
Pstrąg na puree z zielonego groszku i czarnym ryżu jaśminowym
Składniki:
- 300g pstrąga
- 1 łyżka oliwy lub masła
- łyżka suszonego rozmarynu
- sok z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 10g masła
- puszka groszku konserwowego
- 150ml bulionu warzywnego
- 100g czarnego ryżu jaśminowego
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Rybę umyj, osusz ręcznikiem papierowym, ułóż w naczyniu żarodpornym. Posyp rybę rozmarynem, skrop sokiem z cytryny, połóż masło i czosnek, wstaw do nagrzanego piekarnika.
Ugotuj ryż. Odsącz groszek, wsyp do garnka i zalej bulionem, gotuj 10-15min, zblenduj przed podaniem.
