Bariatryczne gotowanie, czyli pomysły na posiłki dla pacjentów po operacji bariatrycznej

Porady żywieniowe

5 min na przeczytanie

Za nami kolejna odsłona bariatrycznego gotowania dla osób po rękawowej resekcji żołądka, operacji gastric bypass czy mini gastric bypass. Zapoznajcie się z pomysłami na posiłki, korzystajcie z podanych przepisów. Smacznego!

Pasta jajeczna z fetą

Składniki:

  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 100g sera feta
  • łyżka majonezu
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 filiżanka rzeżuchy lub szczypiorku

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo. Odcedzić, obrać i pokroić w kosteczkę lub zorgnieść widelcem. Włożyć do miseczki, dodać pokrojoną w kosteczkę fetę i wymieszać, dodać majonez i jogurt, rzeżuchę lub szczypiorek (trochę zachować do dekoracji), doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać, włożyć do miseczki i udekorować.

Roladki z tortilli z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i ogórkiem

Składniki:

  • tortilla pełnoziarnista
  • 2 jajka
  • 1 łyżka majonezu lub jogurtu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 kawałki suszonych pomidorów
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 10 cm kawałek świeżego ogórka
  • garść rukoli

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, posiekać w kosteczkę, dodać majonez Lub jogurt i musztardę, doprawić solą i pieprzem i rozgnieść razem widelcem.
Otrzymaną pastę rozsmarować na tortilli, posypać pokrojonymi w kosteczkę suszonymi pomidorami, szczypiorkiem i rukolą. Dodać obranego i pokrojonego na cienkie i długie plasterki ogórka.
Zwinąć roladki w miarę ciasno, następnie pokroić na ok. 2 cm kawałki, spiąć wykałaczkami.

Roladki z tortilli z pastą jajeczną i awokado

Składniki:

  • tortilla pełnoziarnista
  • 3 jaja
  • 1 awokado
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pół ząbka czosnku
  • 1 łyżka majonezu lub jogurtu
  • 1 łyżeczka oliwy extra
  • 2 łyżki rzeżuchy lub 1 łyżka posiekanego szczypiorku + do dekoracji

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, posiekać w kosteczkę, włożyć do miski.
Awokado pokroić na ćwiartki, usunąć pestkę, miąższ pokroić w kosteczkę, skropić sokiem z cytryny i przełożyć do miski z jajkami.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnkek, majonez lub jogurt, doprawić solą oraz pieprzem.
Dodać oliwę i listki rzeżuchy lub szczypiorek, wymieszać.
Otrzymaną pastę rozsmarować na tortilli i zwinąć, następnie pokroić na ok. 2 cm kawałki.

Mini pizzetki z bakłażana

Zapiekane plastry bakłażana z sosem pomidorowym, serem i pomidorami.

Składniki:

  • 2 bakłażany (średnie lub małe)
  • ok. 3/4 szklanki sosu pomidorowego
  • ok. 100 g tartej mozzarelli lub sera koziego w kawałku
  • 1 większy pomidor (np. malinowy)
  • czosnek, suszone oregano, świeża bazylia, oliwa extra vergine

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Bakłażana pokroić na plastry, ułożyć na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, natrzeć przepołowionym czosnkiem, doprawić solą, pieprzem, posypać suszonym oregano i skropić oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut.
Każdy plasterek podpieczonego bakłażana posmarować łyżką gorącego sosu pomidorowego i posypać tartym serem. Położyć obrane, pokrojone w kosteczkę i odsączone z soku pomidory, doprawić solą, pieprzem i posypać suszonym oregano. Zapiekać przez ok. 10 minut. Posypać listkami świeżej bazylii.

Opcjonalnie:
Zamiast kroić pomidora w kosteczkę można pokroić go na plasterki. Można też użyć pomidorków koktajlowych.

Bakłażany a’la gruzińskie

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • garść pestek granatu
  • 100g twarogu
  • szczypta soli
  • 100g orzechów włoskich
  • ¼ szklanki wody
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i czarny pieprz
  • kolendra

Przygotowanie:

Bakłażana przekroić wzdłuż na cienkie plastry. Pokrojone plastry rozłożyć na blacie, oprószyć solą i zostawić na 2 – 3 minuty, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Plastry bakłażana zgrillować lub obsmażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni. Odstawić do przestudzenia.
W międzyczasie w naczyniu blendera zmiksować orzechy wraz z czosnkiem, świeżą kolendrą i szczyptą soli na drobny piasek. Następnie dodać wodę i krótko miksować na małych obrotach, stopniowo je zwiększając, aż do uzyskania grudkowatego, aksamitnego kremu. Spróbować i doprawić do smaku pieprzem i solą. Połączyć z twarogiem.
Na końcu każdego bakłażana nakładać łyżeczkę pasty orzechowej, lekko ją rozsmarowywać i zawijać w rulonik. Posypać dużą ilością pestek z granatu.

Polędwiczki z kurczaka z suszonymi pomidorami na makaronie z cukinii i marchwii

Składniki:

  • ok. 500 g polędwiczek z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 cukinie
  • 2 marchewki
  • 10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 100 ml śmietanki 18% do zup i sosów
  • garść szpinaku
  • sól, pieprz, oliwa

Przygotowanie:

Poledwiczki oczyścić z błonek. Przekroić wzdłuż.
Całe mięso doprawić solą, pieprzem, oregano. Natrzeć startym czosnkiem i wysmarować łyżką oliwy. Odstawić na kilka minut, w tym czasie obieraczką do warzyw przygotować „makaron” z cukinii i marchwii.
Mięso kłaść na rozgrzaną dużą patelnię i smażyć po ok. 3 minuty z każdej strony. W razie potrzeby obsmażać na raty. Zdjąć kurczaka z patelni i odłożyć na talerz.
Na tę samą patelnię włożyć cukinię i marchew, mieszając podsmażać przez ok. 3 minuty.
Dodać pokrojone suszone pomidory wyjęte z zalewy i smażyć razem przez 1 minutę.
Wlać bulion i zagotować. Włożyć z powrotem mięso na patelnię i wymieszać. Gotować przez ok. 1 minutę, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć gotowanie.
Wlać śmietankę i zagotować. Dodać szpinak i delikatnie mieszając gotować przez ok. 1 – 2 minuty aż sos zgęstnieje.

Pstrąg na puree z zielonego groszku i czarnym ryżu jaśminowym

Składniki:

  • 300g pstrąga
  • 1 łyżka oliwy lub masła
  • łyżka suszonego rozmarynu
  • sok z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 10g masła
  • puszka groszku konserwowego
  • 150ml bulionu warzywnego
  • 100g czarnego ryżu jaśminowego

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Rybę umyj, osusz ręcznikiem papierowym, ułóż w naczyniu żarodpornym. Posyp rybę rozmarynem, skrop sokiem z cytryny, połóż masło i czosnek, wstaw do nagrzanego piekarnika.
Ugotuj ryż. Odsącz groszek, wsyp do garnka i zalej bulionem, gotuj 10-15min, zblenduj przed podaniem.

Warto też zobaczyć:

Jeśli ten temat jest Ci bliski, poniżej znajdziesz więcej tekstów, które pomagają lepiej zrozumieć leczenie otyłości.

Zobacz wszystko

Umów wizytę

Każda zmiana zaczyna się od rozmowy. Jeśli masz pytania o leczenie, diagnostykę czy wsparcie po operacji – jesteśmy tu, żeby odpowiedzieć.

Szybka rejestracja pierwszej wizyty:

Indywidualna Koordynatorka Pacjenta:

Natalia Dahlke
+48 886 766 748
kontakt@baria3.pl
Pon-pt: 9:00 – 17:00

Rozłóż płatność na lekkie raty!

Zapytaj koordynatora o szczegóły.

    * Pola wymagane

    Ta witryna jest zarejestrowana pod adresem wpml.org jako witryna rozwojowa. Przełącz się na klucz witryny produkcyjnej na remove this banner.