Jeśli chodzi o imprezy sylwestrowe, uważamy, że jedzenie również powinno być warte świętowania. Niezależnie od tego, jak zdecydujesz się spędzić te noc, pamiętaj, aby rozpocząć rok z należytą starannością, serwując łatwe i smaczne przekąski.
Nie będę kłamać, Sylwester może być naszym ulubionym świętem kulinarnym w całym roku. A dlaczego? Osobiście korzystam z każdej okazji, aby przygotować posiłek ze swoich ulubionych składników. A kiedy mogę skomponować swój talerz z przekąskami w smakowity sposób, wieczór z pewnością będzie udany.
Kanapeczki z gruszką i serem pleśniowym
Składniki:
- 2 bagietki
- oliwa z oliwek
- 1 gruszka
- 1/2 łyżeczki cukru
- rukola
- 50 g sera pleśniowego
- garść orzechów włoskich
- sos balsamiczny
Bagietki pokroić w kromeczki. Polać oliwą z oliwek. Na kromki ułożyć rukolę. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cienkie plasterki gruszki. Posypać odrobiną cukru (około 1/2 łyżeczki) i dalej smażyć aż się skarmelizuje. Gdy plasterki gruszki zmiękną i się nieco zarumienią zdjąć je z patelni. Odstawić do lekkiego przestygnięcia i ułożyć na rukoli. Pokroić ser pleśniowy i posypać nim kromeczki. Na końcu dodać posiekane orzechy włoskie i polać octem balsamicznym.
Kanapeczki z łososiem
Składniki:
- 1 bagietka pszenna
- 60 g łososia wędzonego na zimno (plastry)
- serek puszysty twarogowy typu Almette – śmietankowy
- szczypta soli i pieprzu
- świeży koperek
W naczyniu wymieszać serek śmietankowy ze szczyptą soli i pieprzu. Bagietkę pokroić w kromeczki. Nałożyć serek, a także mały plasterek łososia wędzonego na zimno. Wierzch udekorować świeżym koperkiem.
Kanapeczki z salsą z mango
Składniki:
- 1 średniej wielkości bagietka
- odrobina oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała papryka czerwona
- 1/2 papryki zielonej
- 1-2 cm świeżego imbiru
- 1/4 mango
- opcjonalnie 1 łyżeczka miodu lub cukru
- szczypta soli i pieprzu
- świeża kolendra
- 1 łyżeczka soku z limonki
Na rozgrzaną patelnię nalać odrobinę oleju. Dodać pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę paprykę czerwoną i zieloną. Smażyć przez minutę na małym ogniu, co chwilkę mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir, drobno pokrojone mango, posiekaną kolendrę i doprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z limonki (opcjonalnie dodać jeszcze łyżeczkę miodu oraz szczyptę chili). Lekko pomieszać i zdjąć z ognia. Bagietkę pokroić w kromeczki. Nałożyć przestygniętą salsę z mango.
Kanapeczki z tapenadą
Składniki:
- 1 bagietka
- 100 g czarnych oliwek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- szczypta pieprzu ziołowego
- 1 łyżka świeżej bazylii
- opcjonalnie 2 fileciki anchois
- opcjonalnie 2 łyżki orzechów
- 60 g szynki parmeńskiej
Do wysokiego naczynia dodać czarne oliwki bez pestek, orzechy, czosnek, oliwę z oliwek, świeże listki bazylii, a także szczyptę pieprzu (opcjonalnie fileciki anchois). Wszystko dokładnie zblendować. Bagietkę Pokroić w kromeczki. Nałożyć tapenadę z oliwek na kromki. Na wierzchu ułożyć mały plasterek szynki parmeńskiej.
Guacamole
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 3 łyżki soku z limonki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
- 1 łyżeczka świeżej kolendry
- 1 ząbek czosnku
- opcjonalnie szczypta papryki ostrej
Awokado obrać, usunąć pestkę i rozgnieść widelcem (lub blenderem gdyby było za twardawe) na pastę. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, drobniutko posiekaną kolendrę, a także szczyptę soli oraz pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego) do smaku.
Guacamole może być znakomitym dodatatkiem do:
- pasty do chleba np. na grzance z dodatkiem pomidora i cebuli,
- dodatek nachosów, tortilli lub tacos
- dip do świeżych warzyw, np. ogórka czy papryki
- dodatek do warzyw z grilla np. cukinii czy batatów
- sos do klasycznych frytek
- składnik pasty jajecznej, zamiast majonezu
- dodatek do dań głównych – mięs, ryb czy burgerów
Quesadilla z kurczakiem
Składniki:
- 4 sztuki tortilli pszennej
- 400g piersi z kurczaka
- 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1,5 szt czerwonej cebuli
- 2 małe papryki zielone lub czerwone
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej kolendry
- 100g sera cheddar
- 4 łyżki domowego guacamole
Nagrzać piekarnik do temp. 180 stopni. Piersi z kurczaka (ok. 400g) pokroić w kostkę, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki) i posypać przyprawą do kurczaka (1/2 łyżeczki). Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut (z termoobiegiem).
W tym czasie na rozgrzaną patelnię nalać olej (2 łyżki). Smażyć drobno posiekaną czerwoną cebulę (ok. 1,5 szt) wraz z posiekanymi paprykami. Co chwilę mieszać, żeby się warzywa nie przypaliły (najlepiej smażyć na średnim ogniu). Smażyć tylko ok. 2-3 minuty, zdjąć z ognia.
Roladki z szynką, oliwkami i szczypiorkiem
Składniki:
- 2 tortille pszenne
- kilka plasterków szynki
- 20 g czarnych oliwek
- 150 g sera puszystego np. Almette
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Oba placki tortilli posmarować puszystym serkiem. Następnie nałożyć szynkę, pokrojone drobno oliwki oraz szczypiorek. Zrolować jak naleśnika i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć na 60 minut do lodówki. Po tym czasie ściągnąć folię i pokroić w równe plasterki.
Wrapy z kurczakiem
Składniki:
- 5 tortilli pszennych
- 400 g piersi z kurczaka
- 1/2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
- 1 duży ząbek czosnku
- szczypta oregano
- kilka suszonych pomidorów
- 5 łyżeczek kukurydzy konserwowej
- 1/4 kapusty pekińskiej lub 1/2 sałaty masłowej
Dodatkowo:
- 4-5 łyżek majonezu
- 1 duży ząbek czosnku
- szczypta pieprzu, soli
- szczypta ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka natki pietruszki
Zacząć od przygotowania sosu czosnkowo-ziołowego. W miseczce wymieszać majonez z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekaną natką pietruszki. Dodać szczyptę soli, pieprzu oraz ziół prowansalskich. Całość dokładnie wymieszać.
Piersi z kurczaka pokroić w małą kostkę. Na patelnię do grillowania nalać odrobinę oleju. Smażyć na średnim ogniu. Posypać przyprawą gyros, a także szczyptą oregano. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć aż kurczak będzie z każdej strony zarumieniony. Przełożyć do miseczki.
Do osobnych miseczek dodać posiekane suszone pomidory, kukurydzę oraz poszatkowaną kapustę pekińską.
Na placek tortilli rozsmarować 1 lub 2 łyżki sosu czosnkowo-ziołowego. Następnie położyć 2 łyżki grillowanego kurczaka, łyżeczkę kukurydzy, a także łyżeczkę pomidorów suszonych i 3 łyżki poszatkowanej kapusty.
Gotową tortillę zawinąć dość ciasno w rulon a następnie w folię spożywczą lub aluminiową. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Każdą tortillę przekroić na pół.
Śledzie pod pierzynką
Składniki:
- 250 g filetów ze śledzia
- 1/2 większej cebuli lub 1 mała
- 300 g marchewki
- 300 g ziemniaków
- 200 g buraków ćwikłowych
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1/2 puszki kukurydzy
- 80 g żółtego sera
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- szczypta soli i pieprzu
- natka pietruszki do dekoracji
Obrać ziemniaki i marchewki. Następnie włożyć do wrzątku i gotować przez ok. 30-35 minut do ich miękkości w lekko osolonej wodzie. Przestygnięte marchewki zetrzeć na tarce o większych oczkach, z kolei ziemniaki pokroić w kosteczkę. Buraki ugotować w osobnym garnku. Jajka ugotować na twardo.
Filety ze śledzia podzielić na pół, następnie lekko zrolować. Takie ruloniki ułożyć na dnie i bokach miski.
Cebulę pokroić w cienkie piórka i włożyć ją pomiędzy śledzie. Na wierzchu ułożyć równą warstwę startej marchewki. Na marchewkę położyć pokrojone ziemniaki. Posmarować warstwę majonezu wymieszanego z jogurtem, musztardą, solą i pieprzem. Następnie nałożyć warstwę tartych buraczków i kukurydzę.
Jajka obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Ułożyć warstwę i wyrównać.
Nałożyć drugą część majonezu. Wierzch udekorować startym serem i natką pietruszki.
