Bariatryczne Święta czyli przepisy bariatryczne na wigilijny stół i nie tylko

Porady żywieniowe

5 min na przeczytanie

Nie masz pomysłu na świąteczne dania? Poznaj kilka przepisów, które ułatwią Ci przygotowania do zbliżających się Świąt. Przepisy na ryby, sałatki i trochę słodkości.

Ryby

  • DORSZ PIECZONY (K:87.3 / B:9.9 / T:5.2 / WP:0.2)
    Dorsz, świeży, filety bez skóry – 60 g (0.6 x Kawałek)
    Olej rzepakowy – 5 g (0.5 x Łyżka)
    Sok cytrynowy – 3 g (0.5 x Łyżka)
    Czas przygotowania: 30 minut
    Rybę posmaruj sokiem wymieszanym z olejem i ulubionymi przyprawami.
    Zawiń w folię i piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut.
  • RYBA PO GRECKU (K:139.4 / B:13.6 / T:5.5 / WP:7.0)
    Dorsz, świeży, filety bez skóry – 70 g (0.7 x Kawałek)
    Passata pomidorowa (przecier) – 50 g (0.5 x Porcja)
    Marchew – 30 g (0.7 x Sztuka)
    Pietruszka, korzeń – 20 g (0.4 x Sztuka)
    Seler korzeniowy – 15 g (0.2 x Plaster)
    Por – 10 g (0.1 x Sztuka)
    Olej rzepakowy – 5 g (0.5 x Łyżka)
    Czas przygotowania: 45 minut
    1. Rybę dopraw według uznania.
    2. Jarzyny umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Dodaj olej, passatę i dopraw.
    3. Plastry ryby ułóż w naczyniu żaroodpornym i przykryj warzywami.
    4. Piecz w piekarniku, przykryte folią około 30-35 minut w 180 stopniach
  • KARP PIECZONY (K:111.9 / B:10.8 / T:7.5 / WP:0.2)
    Karp, świeży – 60 g (0.6 x Kawałek)
    Olej rzepakowy – 5 g (0.5 x Łyżka)
    Sok cytrynowy – 3 g (0.5 x Łyżka)
    Czas przygotowania: 20 minut
    Rybę oczyścić i opłukać.
    Sok z cytryny wmieszać z olejem rzepakowym, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
    Zamarynować rybę i odstawić do lodówki na minimum godzinę.
    Po tym czasie zawinąć w folię i piec w 200 stopniach przez około 25-30 minut.

Sałatki

  • SAŁATKA Z KURCZAKIEM (PRZEPIS NA 3 PORCJE) (K:69.5 / B:9.3 / T:1.7 / WP:3.8)
    Jogurt naturalny – 120 g (6 x Łyżka)
    Pomidory koktajlowe – 100 g (5 x Sztuka)
    Mięso z piersi kurczaka, bez skóry – 100 g (1 x Kawałek)
    Papryka czerwona – 40 g (0.3 x Sztuka) Sałata – 30 g (6 x Liść)
    Koper ogrodowy – 8 g (1 x Łyżka)
    Czas przygotowania: 25 minut
    Kurczaka dopraw i ugotuj na parze.
    Wymieszaj z pokrojonymi warzywami oraz sosem na bazie jogurtu i koperku.
  • SAŁATKA JARZYNOWA (K:149.0 / B:10.0 / T:6.7 / WP:10.3)
    Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
    Jogurt naturalny – 40 g (2 x Łyżka)
    Ziemniaki – 30 g (0.4 x Sztuka)
    Pietruszka, korzeń – 20 g (0.4 x Sztuka)
    Seler korzeniowy – 20 g (0.3 x Plaster)
    Marchew – 20 g (0.4 x Sztuka)
    Ogórki, kiszone – 10 g (0.2 x Sztuka)
    Czas przygotowania: 40 minut Warzywa i jajko ugotuj.
    Pokrój składniki w drobną kosteczkę, dodaj jogurt i ulubione przyprawy.

Słodkości

  • MAKARON Z MAKIEM I ORZECHAMI (K:170.7 / B:4.5 / T:7.0 / WP:21.0)
    Makaron pełnoziarnisty (gotowany) – 40 g (0.4 x Szklanka)
    Miód pszczeli – 12 g (0.5 x Łyżka)
    Orzechy włoskie – 7 g (0.5 x Łyżka)
    Mak niebieski – 5 g (0.5 x Łyżka)
    Czas przygotowania: 12 minut
    Makaron ugotuj, wymieszaj z pozostałymi składnikami.
  • CHLEBEK BANANOWY (PRZEPIS NA 6 PORCJI) (K:131.7 / B:5.3 / T:3.2 / WP:19.5)
    Banan – 240 g (2 x Sztuka)
    Białko jaja kurzego – 105 g (3 x Sztuka)
    Mąka owsiana (pełnoziarnista) – 100 g (6.7 x Łyżka)
    Żółtko jaja kurzego – 40 g (2 x Sztuka)
    Cynamon – 5 g (1 x Łyżeczka)
    Proszek do pieczenia – 3 g (1 x Łyżeczka)
    Czas przygotowania: 15 minut
    Ubij białka.
    Zblenduj banany z żółtkami.
    Dodaj do zblendowanych bananów przyprawy, mąkę. Wymieszaj.
    Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką.
    Masę przelej do formy (moja ma dł. 18cm, wys. 6cm. i jest silikonowa).
    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30-35 minut w 180 stopniach.
  • PIERNICZKI (PRZEPIS NA 40 PORCJI) (K:43.9 / B:0.9 / T:2.1 / WP:4.8)
    Ksylitol – 100 g (14.3 x Łyżeczka) Masło ekstra – 80 g (16 x Łyżeczka)
    Mąka owsiana (pełnoziarnista) – 60 g (4 x Łyżka)
    Mąka orkiszowa – 60 g (4 x Łyżka)
    Mąka ryżowa – 60 g (6 x Łyżka)
    Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
    Kakao 16%, proszek – 30 g (3 x Łyżka)
    Żółtko jaja kurzego – 20 g (1 x Sztuka)
    Soda oczyszczona – 5 g (1 x Łyżeczka)
    Cynamon – 5 g (1 x Łyżeczka)
    Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
    Czas przygotowania: 15 minut
    1. Do dużego naczynia przesiewamy mąki, dodajemy sodę i sól
    2. W garnuszku rozpuszczamy masło i kiedy zacznie się pienić ściągamy z ognia i dodajemy wybrane przyprawy korzenne i kakao
    3. Dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą
    4. Na koniec dodajemy jajko, żółtko i ksylitol. Jeszcze raz dokładnie mieszamy
    5. Wlewamy masę piernikową do naczynia z suchymi składnikami, dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto
    6. Ciasto powinno być dość twarde ale sprężyste. W razie potrzeby możemy dosypać mąki
    7. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na około 30-60 minut
    8. Ciasto dzielimy na części by było nam wygodniej, rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy
    9. Wycinamy ciastka foremkami, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 20 min
  • SERNIK (PRZEPIS NA 6 PORCJI) (K:209.9 / B:20.6 / T:9.8 / WP:9.7)
    Zjedz 1 z 6 porcji Ser twarogowy chudy – 500 g (2.5 x Opakowanie)
    Jaja kurze całe – 168 g (3 x Sztuka) Erytrol / Erytrytol – 60 g (12 x Łyżeczka)
    Mąka ryżowa – 50 g (5 x Łyżka)
    Olej kokosowy (płynny) – 40 g (4 x Łyżka)
    Proszek do pieczenia – 3 g (1 x Łyżeczka)
    Ekstrakt waniliowy (bez alkoholu) – 3 g (1 x Łyżeczka)
    Czas przygotowania: 15 minut
    Nastaw piekarnik na 180 stopni.
    W misce utrzyj mikserem żółtka z erytrytolem i olejem kokosowym.
    Dodawaj powoli ser i ciągle miksuj.
    Dodaj mąkę ryżową i proszek do pieczenia i miksuj na gładką masę.
    Dodaj aromat i wymieszaj.
    Ubij białka na sztywną pianę.
    Wymieszaj delikatnie masę serową z pianą z białek, wyłóż masę do foremki pokrytej papierem do pieczenia lub użyj formy silikonowej.
    Piecz sernik przez 40-50 minut.

Warto też zobaczyć:

Jeśli ten temat jest Ci bliski, poniżej znajdziesz więcej tekstów, które pomagają lepiej zrozumieć leczenie otyłości.

Zobacz wszystko

Umów wizytę

Każda zmiana zaczyna się od rozmowy. Jeśli masz pytania o leczenie, diagnostykę czy wsparcie po operacji – jesteśmy tu, żeby odpowiedzieć.

Szybka rejestracja pierwszej wizyty:

Indywidualna Koordynatorka Pacjenta:

Natalia Dahlke
+48 886 766 748
kontakt@baria3.pl
Pon-pt: 9:00 – 17:00

Rozłóż płatność na lekkie raty!

Zapytaj koordynatora o szczegóły.

    * Pola wymagane

    Ta witryna jest zarejestrowana pod adresem wpml.org jako witryna rozwojowa. Przełącz się na klucz witryny produkcyjnej na remove this banner.