Nie masz pomysłu na świąteczne dania? Poznaj kilka przepisów, które ułatwią Ci przygotowania do zbliżających się Świąt. Przepisy na ryby, sałatki i trochę słodkości.
Ryby
- DORSZ PIECZONY (K:87.3 / B:9.9 / T:5.2 / WP:0.2)
Dorsz, świeży, filety bez skóry – 60 g (0.6 x Kawałek)
Olej rzepakowy – 5 g (0.5 x Łyżka)
Sok cytrynowy – 3 g (0.5 x Łyżka)
Czas przygotowania: 30 minut
Rybę posmaruj sokiem wymieszanym z olejem i ulubionymi przyprawami.
Zawiń w folię i piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut. - RYBA PO GRECKU (K:139.4 / B:13.6 / T:5.5 / WP:7.0)
Dorsz, świeży, filety bez skóry – 70 g (0.7 x Kawałek)
Passata pomidorowa (przecier) – 50 g (0.5 x Porcja)
Marchew – 30 g (0.7 x Sztuka)
Pietruszka, korzeń – 20 g (0.4 x Sztuka)
Seler korzeniowy – 15 g (0.2 x Plaster)
Por – 10 g (0.1 x Sztuka)
Olej rzepakowy – 5 g (0.5 x Łyżka)
Czas przygotowania: 45 minut
1. Rybę dopraw według uznania.
2. Jarzyny umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Dodaj olej, passatę i dopraw.
3. Plastry ryby ułóż w naczyniu żaroodpornym i przykryj warzywami.
4. Piecz w piekarniku, przykryte folią około 30-35 minut w 180 stopniach - KARP PIECZONY (K:111.9 / B:10.8 / T:7.5 / WP:0.2)
Karp, świeży – 60 g (0.6 x Kawałek)
Olej rzepakowy – 5 g (0.5 x Łyżka)
Sok cytrynowy – 3 g (0.5 x Łyżka)
Czas przygotowania: 20 minut
Rybę oczyścić i opłukać.
Sok z cytryny wmieszać z olejem rzepakowym, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Zamarynować rybę i odstawić do lodówki na minimum godzinę.
Po tym czasie zawinąć w folię i piec w 200 stopniach przez około 25-30 minut.
Sałatki
- SAŁATKA Z KURCZAKIEM (PRZEPIS NA 3 PORCJE) (K:69.5 / B:9.3 / T:1.7 / WP:3.8)
Jogurt naturalny – 120 g (6 x Łyżka)
Pomidory koktajlowe – 100 g (5 x Sztuka)
Mięso z piersi kurczaka, bez skóry – 100 g (1 x Kawałek)
Papryka czerwona – 40 g (0.3 x Sztuka) Sałata – 30 g (6 x Liść)
Koper ogrodowy – 8 g (1 x Łyżka)
Czas przygotowania: 25 minut
Kurczaka dopraw i ugotuj na parze.
Wymieszaj z pokrojonymi warzywami oraz sosem na bazie jogurtu i koperku. - SAŁATKA JARZYNOWA (K:149.0 / B:10.0 / T:6.7 / WP:10.3)
Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
Jogurt naturalny – 40 g (2 x Łyżka)
Ziemniaki – 30 g (0.4 x Sztuka)
Pietruszka, korzeń – 20 g (0.4 x Sztuka)
Seler korzeniowy – 20 g (0.3 x Plaster)
Marchew – 20 g (0.4 x Sztuka)
Ogórki, kiszone – 10 g (0.2 x Sztuka)
Czas przygotowania: 40 minut Warzywa i jajko ugotuj.
Pokrój składniki w drobną kosteczkę, dodaj jogurt i ulubione przyprawy.
Słodkości
- MAKARON Z MAKIEM I ORZECHAMI (K:170.7 / B:4.5 / T:7.0 / WP:21.0)
Makaron pełnoziarnisty (gotowany) – 40 g (0.4 x Szklanka)
Miód pszczeli – 12 g (0.5 x Łyżka)
Orzechy włoskie – 7 g (0.5 x Łyżka)
Mak niebieski – 5 g (0.5 x Łyżka)
Czas przygotowania: 12 minut
Makaron ugotuj, wymieszaj z pozostałymi składnikami. - CHLEBEK BANANOWY (PRZEPIS NA 6 PORCJI) (K:131.7 / B:5.3 / T:3.2 / WP:19.5)
Banan – 240 g (2 x Sztuka)
Białko jaja kurzego – 105 g (3 x Sztuka)
Mąka owsiana (pełnoziarnista) – 100 g (6.7 x Łyżka)
Żółtko jaja kurzego – 40 g (2 x Sztuka)
Cynamon – 5 g (1 x Łyżeczka)
Proszek do pieczenia – 3 g (1 x Łyżeczka)
Czas przygotowania: 15 minut
Ubij białka.
Zblenduj banany z żółtkami.
Dodaj do zblendowanych bananów przyprawy, mąkę. Wymieszaj.
Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką.
Masę przelej do formy (moja ma dł. 18cm, wys. 6cm. i jest silikonowa).
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30-35 minut w 180 stopniach. - PIERNICZKI (PRZEPIS NA 40 PORCJI) (K:43.9 / B:0.9 / T:2.1 / WP:4.8)
Ksylitol – 100 g (14.3 x Łyżeczka) Masło ekstra – 80 g (16 x Łyżeczka)
Mąka owsiana (pełnoziarnista) – 60 g (4 x Łyżka)
Mąka orkiszowa – 60 g (4 x Łyżka)
Mąka ryżowa – 60 g (6 x Łyżka)
Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
Kakao 16%, proszek – 30 g (3 x Łyżka)
Żółtko jaja kurzego – 20 g (1 x Sztuka)
Soda oczyszczona – 5 g (1 x Łyżeczka)
Cynamon – 5 g (1 x Łyżeczka)
Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
Czas przygotowania: 15 minut
1. Do dużego naczynia przesiewamy mąki, dodajemy sodę i sól
2. W garnuszku rozpuszczamy masło i kiedy zacznie się pienić ściągamy z ognia i dodajemy wybrane przyprawy korzenne i kakao
3. Dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą
4. Na koniec dodajemy jajko, żółtko i ksylitol. Jeszcze raz dokładnie mieszamy
5. Wlewamy masę piernikową do naczynia z suchymi składnikami, dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto
6. Ciasto powinno być dość twarde ale sprężyste. W razie potrzeby możemy dosypać mąki
7. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na około 30-60 minut
8. Ciasto dzielimy na części by było nam wygodniej, rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy
9. Wycinamy ciastka foremkami, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 20 min - SERNIK (PRZEPIS NA 6 PORCJI) (K:209.9 / B:20.6 / T:9.8 / WP:9.7)
Zjedz 1 z 6 porcji Ser twarogowy chudy – 500 g (2.5 x Opakowanie)
Jaja kurze całe – 168 g (3 x Sztuka) Erytrol / Erytrytol – 60 g (12 x Łyżeczka)
Mąka ryżowa – 50 g (5 x Łyżka)
Olej kokosowy (płynny) – 40 g (4 x Łyżka)
Proszek do pieczenia – 3 g (1 x Łyżeczka)
Ekstrakt waniliowy (bez alkoholu) – 3 g (1 x Łyżeczka)
Czas przygotowania: 15 minut
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
W misce utrzyj mikserem żółtka z erytrytolem i olejem kokosowym.
Dodawaj powoli ser i ciągle miksuj.
Dodaj mąkę ryżową i proszek do pieczenia i miksuj na gładką masę.
Dodaj aromat i wymieszaj.
Ubij białka na sztywną pianę.
Wymieszaj delikatnie masę serową z pianą z białek, wyłóż masę do foremki pokrytej papierem do pieczenia lub użyj formy silikonowej.
Piecz sernik przez 40-50 minut.
