6 lekkich potraw wigilijnych – propozycja Baria3

Porady żywieniowe

4 min na przeczytanie

To najlepszy czas w roku! Jesteśmy tutaj, aby pomóc Wam świętować dzięki naszym zdrowym przepisom na Boże Narodzenie. Od barszczu po serniczek — mamy dla Was kilka klasycznych przepisów wigilijnych, które zapewnią Wam lekkie święta!

Poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą przygotować potrawy na wigilijny stów w lekkiej i smacznej odsłonie.

Barszcz czerwony z uszkami

Pierwszy na stole pojawi się barszcz. W trakcie przygotowania zupy, pomiń słodzenie jej cukrem lub miodem, warto także zrezygnować z zabielania barszczu śmietaną. Wykluczenie tych dodatków pozwoli zmniejszych wartość energetyczną barszczu o kilka kilokalorii. Dla podkreślenia smaku do zupy można dodać soku jabłkowego czy soku z cytryny, a także dodać goździki lub cynamon. Nie zapominajcie o ziołach – majeranek, czy czosnku, które genialnie podkęca walory smakowe.

Jeśli barszcz to uszka.. tylko ile ich powinno znaleźć się na talerzu? Ogranicz się do 4 uszek z kapustą i grzybami, oczywiście jeśli dobrze je tolerujesz. Pomiń obsmażanie uszek przed podaniem, odejmiesz kilka kalorii z dania. Niech uszka trafią na talerz prosto z gotującej się wody.
Zamiast kupować uszka, które wykonane są z tzw. białej mąki, można przygotować je samodzielnie (lub kupić) z mąki pełnoziarnistej. Jest ona mniej kaloryczna niż „biała” a poza tym jest źródłem drogocennego błonnika.

Karp

Smażony karp w panierce to najczęściej spotykana ryba na wigilijnym stole. Tak przygotowana ryba chłonie tłuszcz w trakcie smażenia,, szczególnie wersja w panierce. To powoduje, że wartość energetyczna potrawy gwałtownie wzrasta.
Zamiast smażenia wybierz pieczenie lub pieczenie w folii, możesz także przygotować karpia w galarecie co znacznie obniży zawartość tłuszczu w potrawie.
Jeśli już zdecydujesz się na smażenie, wybierz patelnie z nieprzywierającą powłoką, co pozwoli uniknąć dodatku tłuszczu. Oczywiście wyklucz panierkę co automatycznie obniży wartość energetyczną dania.

Ryba po grecku

Przygotowując rybę po grecku wybierz chudą rybę, której wartość energetyczna w 100g nie przekracz 100kcal. Do takich ryb należą – dorsz, sola, mintaj.

Cebulę, którą dodajesz do dania, smaż bez dodatku tłuszczu na patelni z nieprzywierającą powłoką. Unikając smażenia na tłuszczu, unikniesz znacznych ilości kalorii.

Tradycyjnie przygotowana ryba po grecku ma około 300kcal (porcja 200g). Mąka, smażenie mają znaczący wpływ na wartość energetyczną potrawy. Zamieniając mąkę na sok z cytryny, przyprawy, a smażenie na gotowanie w wywarze warzywnym z pewnością pozwoli znacznie ograniczyć podaż energii.

Śledź

W śledziu znajdziesz nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Dlatego nie zalewaj go olejem i nie smaż. Możesz przyrządzić je podobnie jak karpia lub lekko zakwasić sokiem z cytryny z dodatkiem jabłka, cebuli i odrobiny oliwy, która doda im wyrazistego smaku. Prostym rozwiązaniem są śledzie w keczupie. Dla bardziej zaawansowanych kulinarnie polecam śledzia w sałatce z burakiem. Osoby, które przygotowują śledzia pod pieżynką (w majonezie lub śmietanie), te tłuste i kaloryczne dodatki mogą zastąpić w całości jogurtem lub wymieszać śmietanę z jogurtem naturalnym, aby obniżyć zawartość tłuszczu w potrawie.

Sałatka jarzynowa

Jak najprościej odchudzić sałatkę jarzynową? Oczywiście wyeliminować lub zminimalizować dodatek majonezu zamieniając go na jogurt naturalny. Dla podkreślenia smaku można wykorzystać musztardę. Jej różne rodzaje z pewnością urozmaicą tradycyjną sałatkę jarzynową.

Ciasto

Przygotowanie świątecznego sernika w domu, używając chudego twarogu, zamiast śmietany dodać jogurt, pominąć bakalie, cukier zamienić na erytrytol. Pomiń smarowanie blachy masłem, zamiast tego użyj papieru do pieczenia.

Przygotowując samodzielnie makowiec, ogranicz ilośc miodu i bakalii w masie makowej, tym samym obniżysz jego wartość energetyczną.

Kupując gotowe słodkości, zwróć uwagę, żeby nie były polane czekoladą lub lukrem. Wystarczy, jeśli cukiernik posypie je cukrem pudrem.

Warto też zobaczyć:

Jeśli ten temat jest Ci bliski, poniżej znajdziesz więcej tekstów, które pomagają lepiej zrozumieć leczenie otyłości.

Zobacz wszystko

Umów wizytę

Każda zmiana zaczyna się od rozmowy. Jeśli masz pytania o leczenie, diagnostykę czy wsparcie po operacji – jesteśmy tu, żeby odpowiedzieć.

Szybka rejestracja pierwszej wizyty:

Indywidualna Koordynatorka Pacjenta:

Natalia Dahlke
+48 886 766 748
kontakt@baria3.pl
Pon-pt: 9:00 – 17:00

Rozłóż płatność na lekkie raty!

Zapytaj koordynatora o szczegóły.

    * Pola wymagane

    Ta witryna jest zarejestrowana pod adresem wpml.org jako witryna rozwojowa. Przełącz się na klucz witryny produkcyjnej na remove this banner.