Dietetyczka Baria3
Dietetyczka bariatryczna, specjalistka leczenia żywieniowego, psychodietetyczka. Ukończyła Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy oraz Uniwersytetu SWPS w Warszawie. Autorka wpisów na blogu Baria3.pl
Poniżej znajdziecie propozycję lekkich, letnich i bariatrycznych dań. Korzystajcie przed zakończeniem sezonu. Kolorowe posiłki z pewnością pobudzą apetyt, białko doda siły a pozostałe składniki mnóstwo wigoru! SMACZNEGO!
Składniki:
Krewetki rozmroziłam, zrobiłam marynatę z oliwy, czosnku, imbiru i soku z cytryny.
Z cukinii i ogórka zrobiłam paski za pomocą obietaczki do warzyw, dodałam oliwę i zioła w tym przepisie użyłam - suszonych pomodorów z chili i czarnuszki.
Krewetki nadziej na patyczki do szaszłyków, ułóż na rozgrzanym grillu. Krewetki są gotowe kiedy zwinął się w literkę C.
Podaj na zielonej sałatce.
Składniki:
Kurczaka podzieliłam na kwadraty wielkości 2x2cm, włożyłam do miski dodałam oliwę, przyprawy, zostawiłam na 2h. Jeśli nie masz czasu przygotować kurczaka wcześniej, pozostaw go na min 15min w marynacie.
Ananasa obrałam, pokroiłam na kwadraty, podobne do kurczaka.
Nadziałam na zmianę kurczaka i ananasa na patyki do szaszłyków. Przed ułożeniem ich na rozgrzanym grillu, ananasa posmarowałam marynatą z kurczaka, żeby nie przywarł.
Jogurtowy dip - sok z limonki i rozdrobnione liście mięty dodałam do jogurtu. Szaszłyki grillowałam do miękkości mięsa. Podałam z dipem.
To jeden z moich ulubionych letnich przepisów. Połączenie słodkiego arbuza ze słoną fetą i ziołami, powoduje eksplozję smaków po każdym kęsie. Koniecznie spróbujcie przed końcem sezonu.
Składniki:
Arbuza i fetę pokroiłam w kostki, wrzuciłam do miski, oliwki podzieliłam na pół, dodałam rukolę, przyprawy (użyłam mieszanki ziół greckich), oliwę. Wymieszałam.
Sałatka jest genialnym dodatkiem do ananasowego kurczaka czy krewetek.
Przepis na białkowe pieczywo znalazłam na jednej ze stron z białkowymi rozwiązaniami codziennych produktów. Lekko zmodyfikowany przedstawiam Wam. Nie musicie używać mąki, z pewnością wypiek się uda także z pominięciem tego składnika. Część z Was z pewnością doda białka w proszku, żeby jeszcze podkręcić proteiny.
Jeśli posiadasz gotujący garnek, zamiast mąki użyj płatków owsianych, gryczanych, ryżowych lub jaglanych (200g) - garnek przygotuje za Ciebie mąkę z tym produktów.
Składniki:
Nagrzewam piekarnik do 180°C i natłuszczam keksówkę (30cm) lub wykładam ją papierem.
W misce połączyłam ze sobą suche składniki. Do drugiej, dużej misce znalazły się twaróg i jajka. Wymieszałam chwilę trzepaczką. Dodałam suche składniki z pierwszej miski i wymieszałam łyżką drewnianą do połączenia.
Tak przygotowane ciasto wyłożyłam do keksówki i wygładziłam powierzchnię.
Piekłam ok. 1 godziny, do suchego patyczka, grzałka góra- dół.
Po upieczeniu, wyciągnęłam formę z pieca, zostawiłam na 5-10min do przestygnięcia. Następnie wyjęłam chlebek z formy, ściągnęłam papier do pieczenia i zostawiłam go na kratce do całkowitego ostygnięcia.
Do pasty orzechowej możesz użyć dowolnych orzechów, w moim przepisie były włoskie, natomiast świetnie sprawdzą się orzechy pekan, brazylijskie czy laskowe. Oryginalnie w tym przepisie są pestki granata, w moim pojawiła się czerwona porzeczka.
Składniki:
Bakłażana pokroiłam na podłużne plastry o grubości nie większej niż 0,5 cm. Rozłożyłam na ręczniku, posypałam solą, odstawiłam na około godzinę.
Bakłażan się poci, a ja przygotowuje farsz. Orzechy włoskie zmieliłam, Do wody wycisnęłam czosnek oraz dodałam przyprawy: roztarte w moździerzu ziarna kolendry (lub wcześniej zmielone), dużą szczyptę soli i pieprzu cayenne. Zawartość szklanki dodałam do orzechów i dalej mieliłam do uzyskania konsystencji pasty.
Bakłażany dokładnie wytarłam lekko posmarowałam oliwą i ułożyłam na grillu,. Grillowałam na złoto-brązowy kolor. Po wystygnięciu na każdym plastrze nałożyłam orzechową pastę, zwinęłam w roladki. Na wierzch każdej roladki położyłam porzeczki i posypałam je świeżą kolendrą.
Istnieje wiele rozwiązań na wegetariańską a nawet wegańską wersję popularnych "burgerów'. Roślinne kotlety stały się genialną alternatywą dla mięsnych rozwiązań, niczym nie ustępują w smaku, choć może wymagają trochę więcej czasu na przygotowanie. Ja postawiłam na komosę ryżową, sami się przekonajcie.
Składniki:
Z chleba zrobiłam bułke tartą, możesz użyć także gotowej, pełnoziarnistej bułki.
Komosę ryżową wypłukałam dokładnie pod bieżącą wodą, odcedziłam, przełożyłam do garnka i załałam gorącą wodą. Dodałam szczyptę soli i oliwę. Gotowałam ok. 15-20 minut, aż komosa wchłonie całą wodę. Ugotowaną komosę Odstawiłam do wystudzenia.
Do wystudzonej komosy dodałam przeciśnięty czosnek, starty parmezan, posiekany koperek, "bułkę tartą", szczyptę soli, pieprz i chili oraz rozmącone jajka. Całość dokładnie mieszałam do połączenia się składników.
Z przygotowanej masy uformowałam okrągłe, płaskie kotlety, które ułożyłam na grillu. Zdjęłam kiedy miały złoty kolor.
Kotleciki genialnie łączą się z dipem jogurtowym i zieloną sałatką.
Na koniec 3 pomysły na strączki. Oczywiście znaczna częśc z Was zna falafele, hummus czy słyszała o tofu. Jednak ja się je przygotowuje, z czym je podać, czy tofu to dosłownie tylko TO FU? Spróbujcie sami/same.
Składniki:
Ciecierzycę wsypałam do garnka, zalałam dużą ilością zimnej wody (kilka centymetrow ponad poziom ciecierzycy). Zostawiłam na noc.
Odcedzoną ciecierzycę oraz sól, cebulę, czosnek i sodę zmieliłam w malakserze. Mikowałam aż ciecierzyca zacznie się lepić, kleić. Pod koniec dodałam listki natki pietruszki oraz przyprawy.
Z masy uformowałam małe kuleczki (coś jak orzecha włoskiego) lub placuszki jak te komosowe. Unikam smażenia w głębokim tłuszczu, dlatego moje falafelki przygotowałam na patelni z niewielką ilością tłuszczu, wystarczą po 3 minuty z każdej strony i gotowe.
Z tym i jak je podać? Są dość suche, więc warto dodać mokre produkty. Tutaj na myśl przychodzi dip jogurtowy, zielona sałatka. Podaje się je z piklami w tortilli lub z dowolnymi słatakami.
Składniki:
Odsączoną ciecierzycę wrzuciłam do blendera. Dodałam kilka łyżek zalewy i zmiksowałam na pastę. W trakcie miskowania dodałam resztę w składników: sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, sól, pieprz, oliwę oraz kumin (kmin rzymski).
Zwróć uwagę na konsystencję pasty, jeśli jest za gęsta (za sucha) dodaj więcej zalewy.
Hummus jest doskonałym dodatkiem do warzyw. Świetnie sprawdza się w połączeniu z falafelem. Nie musicie ograniczać się do klasycznego smaku, genialne są hummusy smakowe - suszone pomidory, oliwki, pieczona papryka czy natka pietruszki.
Ten przepis sprzedała mi jedna z pacjentek, mówiąc o nim, że to receptura na tofu zmieniające życie. Wyklikałam tę nazwę.. i wiecie co? Jest taki przepis, no to zrobiłam!
Składniki:
Piekarnik nagrzałam do 220 stopni (góra-dół). Na blachę położyłam papier do pieczenia. Tofu pokroiłam w kostkę i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Położyłam na blachę, Posypałam mąką i przyprawami, obtoczyłam kostki powstałym proszkiem, skropiłam olejem. I do pieca na około 20 minut, do złotego koloru.
No i bardzo ważny sos! Na patelni znalazły się: sos sojowy, syrop klonowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, woda i imbir. Zagotowałam i bulgotało jeszcze około 5 minut, do zgęstnienia, tak żeby kleił się do łyżki. Upieczone tofu dorzuciłam do sosu, chwilę gotowałam, żeby kosteczki nabrały smaku. Gotowe!
Podaje się je z ryżem jaśminowym, posypane kolendrą.
Dietetyczka bariatryczna, specjalistka leczenia żywieniowego, psychodietetyczka. Ukończyła Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy oraz Uniwersytetu SWPS w Warszawie. Autorka wpisów na blogu Baria3.pl
share
Podziel się
Kontakt
Umów się na wizytę
Wrocław
Kalkulator bmi
czym jest BMI?
Zakresy wartości BMI:
Specjalizacja
Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy Uniwersytet SWPS w Warszawie
O sobie