Dietetyczka Baria3
Dietetyczka bariatryczna, specjalistka leczenia żywieniowego, psychodietetyczka. Ukończyła Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy oraz Uniwersytetu SWPS w Warszawie. Autorka wpisów na blogu Baria3.pl
O czym się dowiesz?
Placki twarogowe
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Do miski włożyć twaróg, dodać żółtka (białka zachować) i rozgnieść praską lub widelcem z dodatkiem cukru wanilinowego i cukru pudru. Dodać mąkę (w przypadku rzadszego sera można dodać jej więcej) i dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy twarogowej, połączyć składniki delikatnie mieszając łyżką.
Nakładać porcje ciasta (po ok. 2 łyżki) na rozgrzaną, suchą patelnię (np. teflonową, naleśnikową) i rozprowadzić je po powierzchni formując kształtnego placka. Smażyć partiami.
Zmniejszyć ogień do minimum i smażyć przez ok. 3 minuty lub aż od spodu będą delikatnie zrumienione na złoto. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie przez ok. 2 minuty.
Odkładać na talerz, następnie umyć patelnię lub przetrzeć wilgotną ściereczką i powtórzyć smażenie placków z reszty ciasta.
Placki halloumi
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Marchew zetrzeć drobno na tarce, a cukinię i ser halloumi - grubo. Cukinię odsączyć z wody. Wymieszać z natką pietruszki, jajkami, pieprzem i mąką. Na patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć na średnim ogniu po 3 minuty z obu stron.
Placki można także upiec w piekarniku lub airfryerze.
Minestrone
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Oderwać szypułki z pomidorów, paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne, usunąć pestki i włókna z wnętrza dyni, selera i pietruszkę obrać. Pomidory, paprykę, dynię, selera i pietruszkę skropić oliwą i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut. Zdjąć z blaszki.
Cebulę i pora obrać z zewnętrznych liści, marchewki oskrobać i razem z cukinią pokroić w 1/2 cm kostkę. Wyłożyć na blaszkę, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, skropić oliwą i wstawić do piekarnika. Piec przez 5 minut, następnie dodać obrane i pokrojone w 1 cm kostkę ziemniaki, przemieszać i piec dalej przez kolejne 5 minut. Wyjąć z piekarnika.
W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać liście laurowe i czosnek, smażyć na małym ogniu przez minutę mieszając. Dodać odsączoną fasolkę, zieloną fasolkę pokrojoną na 3 cm kawałki i wymieszać.
Dodać wszystkie pieczone warzywa: zmiksowane pomidory (bez korzonków i skórek), obraną i pokrojoną w kostkę paprykę, miąższ z dyni lub batata (wyjęty z łupiny i pokrojony lub rozdrobniony), selera i pietruszkę w całości, oraz resztę pieczonych warzyw pokrojonych w kostkę (cebulę, pora, cukinię, marchewkę i ziemniaki). Wlać bulion, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 20 - 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać natkę pietruszki, wyjąć pietruszkę, seler i liście laurowe. Można podawać z tartym parmezanem lub zielonym pesto.
Kurczak szarpany
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Pierś myjemy pod zimną wodą. Dzielimy na dwie części i usuwamy ewentualne chrząstki i żyłki. Przyprawy oraz sok z cytryny mieszamy z połową szklanki wody.
Pierś wkładamy do rondelka, który powinien być jak najmniejszy, ale na tyle duży, by zmieściło się w nim mięso. Piersi zalewamy wodą z przyprawami (nie musi całkowicie zakrywać mięsa). Rondelek przykrywamy przykrywką.
Ustawiamy średnią moc palnika. Gdy woda zacznie bulgotać zmniejszamy moc do minimalnej i dusimy mięso jeszcze 40-50 minut - bez odkrywania przykrywki.
Mięso wyjmujemy na talerz i przy pomocy dwój widelców rozrywaj je na fragmenty, zgodnie z kierunkiem włókien.
Pasta kanapkowa z łososia
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Łososia rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Zapraszamy do sprawdzenia naszych innych wpisów z przepisami:
1. DIETA BARIATRYCZNA I 4 FAZY PRZEPISÓW PO OPERACJI BARIATRYCZNEJ
2. BARIATRYCZNE ŚWIĘTA CZYLI PRZEPISY BARIATRYCZNE NA WIGILIJNY STÓŁ I NIE TYLKO
3. BARIATRYCZNE PRZEPISY WIELKANOCNE
4. RYBA Z GRILLA - PRZEPISY FIT DLA OSÓB PO OPERACJI BARIATRYCZNEJ
5. KOKTAJLE PROTEINOWE NA ODCHUDZANIE NA LATO - PRZEPISY I POLECANE POŁĄCZENIA
6. BARIATRYCZNE GOTOWANIE, CZYLI POMYSŁY NA POSIŁKI DLA PACJENTÓW PO OPERACJI BARIATRYCZNEJ
Dietetyczka bariatryczna, specjalistka leczenia żywieniowego, psychodietetyczka. Ukończyła Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy oraz Uniwersytetu SWPS w Warszawie. Autorka wpisów na blogu Baria3.pl
share
Podziel się
Kontakt
Umów się na wizytę
Wrocław
Kalkulator bmi
czym jest BMI?
Zakresy wartości BMI:
Specjalizacja
Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy Uniwersytet SWPS w Warszawie
O sobie