• Baria 3
  • Blog
  • Sylwestrowe przekąski - propozycja Baria3
Sylwestrowe przekąski - propozycja Baria3 | Blog Baria3

Sylwestrowe przekąski - propozycja Baria3

Jeśli chodzi o imprezy sylwestrowe, uważamy, że jedzenie również powinno być warte świętowania. Niezależnie od tego, jak zdecydujesz się spędzić te noc, pamiętaj, aby rozpocząć rok z należytą starannością, serwując łatwe i smaczne przekąski.

Nie będę kłamać, Sylwester może być naszym ulubionym świętem kulinarnym w całym roku. A dlaczego? Osobiście korzystam z każdej okazji, aby przygotować posiłek ze swoich ulubionych składników. A kiedy mogę skomponować swój talerz z przekąskami w smakowity sposób, wieczór z pewnością będzie udany.


Kanapeczki z gruszką i serem pleśniowym

 

Składniki:

2 bagietki
oliwa z oliwek
1 gruszka
1/2 łyżeczki cukru
rukola
50 g sera pleśniowego
garść orzechów włoskich
sos balsamiczny

 


Bagietki pokroić w kromeczki. Polać oliwą z oliwek. Na kromki ułożyć rukolę. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cienkie plasterki gruszki. Posypać odrobiną cukru (około 1/2 łyżeczki) i dalej smażyć aż się skarmelizuje. Gdy plasterki gruszki zmiękną i się nieco zarumienią zdjąć je z patelni. Odstawić do lekkiego przestygnięcia i ułożyć na rukoli. Pokroić ser pleśniowy i posypać nim kromeczki. Na końcu dodać posiekane orzechy włoskie i polać octem balsamicznym.


Kanapeczki z łososiem

 

Składniki:

1 bagietka pszenna
60 g łososia wędzonego na zimno (plastry)
serek puszysty twarogowy typu Almette – śmietankowy
szczypta soli i pieprzu
świeży koperek

 


W naczyniu wymieszać serek śmietankowy ze szczyptą soli i pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego czarnego lub cytrynowego). Bagietkę pokroić w kromeczki. Nałożyć serek, a także mały plasterek łososia wędzonego na zimno. Wierzch udekorować świeżym koperkiem.


Kanapeczki z salsą z mango

 

Składniki:

1 średniej wielkości bagietka
odrobina oleju
1 ząbek czosnku
1 mała papryka czerwona
1/2 papryki zielonej
1-2 cm świeżego imbiru
1/4 mango
opcjonalnie 1 łyżeczka miodu lub cukru
szczypta soli i pieprzu
świeża kolendra
1 łyżeczka soku z limonki

 


Na rozgrzaną patelnię nalać odrobinę oleju. Dodać pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę paprykę czerwoną i zieloną. Smażyć przez minutę na małym ogniu, co chwilkę mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir, drobno pokrojone mango, posiekaną kolendrę i doprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z limonki (opcjonalnie dodać jeszcze łyżeczkę miodu oraz szczyptę chili). Lekko pomieszać i zdjąć z ognia. Bagietkę pokroić w kromeczki. Nałożyć przestygniętą salsę z mango.


Kanapeczki z tapenadą

 

Składniki:

1 bagietka
100 g czarnych oliwek
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
szczypta pieprzu ziołowego
1 łyżka świeżej bazylii
opcjonalnie 2 fileciki anchois
opcjonalnie 2 łyżki orzechów np. włoskich, pekan
60 g szynki parmeńskiej


Do wysokiego naczynia dodać czarne oliwki bez pestek, orzechy, czosnek, oliwę z oliwek, świeże listki bazylii, a także szczyptę pieprzu (opcjonalnie fileciki anchois). Wszystko dokładnie zblendować. Bagietkę Pokroić w kromeczki. Nałożyć tapenadę z oliwek na kromki. Na wierzchu ułożyć mały plasterek szynki parmeńskiej.

Guacamole


Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 3 łyżki soku z limonki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
  • 1 łyżeczka świeżej kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • opcjonalnie szczypta papryki ostrej
     

Awokado obrać, usunąć pestkę i rozgnieść widelcem (lub blenderem gdyby było za twardawe) na pastę. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, drobniutko posiekaną kolendrę, a także szczyptę soli oraz pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego) do smaku.

 

Guacamole może być znakomitym dodatatkiem do:

  • pasty do chleba np. na grzance z dodatkiem pomidora i cebuli,
  • dodatek nachosów, tortilli lub tacos
  • dip do świeżych warzyw, np. ogórka czy papryki
  • dodatek do warzyw z grilla np. cukinii czy batatów
  • sos do klasycznych frytek
  • składnik pasty jajecznej, zamiast majonezu
  • dodatek do dań głównych - mięs, ryb czy burgerów

 

Quesadilla z kurczakiem

 

Składniki:

  • 4 sztuki tortilli pszennej
  • 400g piersi z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 szt czerwonej cebuli
  • 2 małe papryki zielone lub czerwone
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej kolendry
  • 100g sera cheddar
  • 4 łyżki domowego guacamole

 

Nagrzać piekarnik do temp. 180 stopni. Piersi z kurczaka (ok. 400g) pokroić w kostkę, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki) i posypać przyprawą do kurczaka (1/2 łyżeczki). Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut (z termoobiegiem).

W tym czasie na rozgrzaną patelnię nalać olej (2 łyżki). Smażyć drobno posiekaną czerwoną cebulę (ok. 1,5 szt) wraz z posiekanymi paprykami. Co chwilę mieszać, żeby się warzywa nie przypaliły (najlepiej smażyć na średnim ogniu). Smażyć tylko ok. 2-3 minuty, zdjąć z ognia.

 

Roladki z szynką, oliwkami i szczypiorkiem

 

Składniki:

  • 2 tortille pszenne
  • kilka plasterków szynki
  • 20 g czarnych oliwek 
  • 150 g sera puszystego np. Almette 
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

 

Oba placki tortilli posmarować puszystym serkiem. Następnie nałożyć szynkę, pokrojone drobno oliwki oraz szczypiorek. Zrolować jak naleśnika i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć na 60 minut do lodówki. Po tym czasie ściągnąć folię i Pokroić w równe plasterki.

 

Wrapy z kurczakiem

 

Składniki:

  • 5 tortilli pszennych
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 1 duży ząbek czosnku
  • szczypta oregano
  • kilka suszonych pomidorów
  • 5 łyżeczek kukurydzy konserwowej
  • 1/4 kapusty pekińskiej lub 1/2 sałaty masłowej

Dodatkowo:

  • 4-5 łyżek (wiadomo, że kielecki ;) )
  • 1 duży ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu, soli
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka natki pietruszki

 

Zacząć od przygotowania sosu czosnkowo-ziołowego. W miseczce wymieszać majonez  z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekaną natką pietruszki. Dodać szczyptę soli, pieprzu oraz ziół prowansalskich. Całość dokładnie wymieszać.

Piersi z kurczaka pokroić w małą kostkę. Na patelnię do grillowania nalać odrobinę oleju. Smażyć na średnim ogniu. Posypać przyprawą gyros, a także szczyptą oregano. Dodać  przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć aż kurczak będzie z każdej strony zarumieniony. Przełożyć do miseczki.

Do osobnych miseczek dodać posiekane suszone pomidory, kukurydzę oraz poszatkowaną kapustę pekińską.

Na placek tortilli rozsmarować 1 lub 2 łyżki sosu czosnkowo-ziołowego. Następnie położyć 2 łyżki grillowanego kurczaka, łyżeczkę kukurydzy, a także łyżeczkę pomidorów suszonych i 3 łyżki poszatkowanej kapusty.

Gotową tortillę zawinąć dość ciasno w rulon a następnie w folię spożywczą lub aluminiową. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Każdą tortillę przekroić na pół.

 

Śledzie pod pierzynką

 

Składniki:

  • 250 g filetów ze śledzia (np.  z suszonymi pomidorami od SuperFish)
  • 1/2 większej cebuli lub 1 mała
  • 300 g marchewki
  • 300 g ziemniaków
  • 200 g buraków ćwikłowych
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 80 g żółtego sera
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • szczypta soli i pieprzu
  • natka pietruszki do dekoracji

 

Obrać ziemniaki i marchewki. Następnie włożyć do wrzątku i gotować przez ok. 30-35 minut do ich miękkości w lekko osolonej wodzie. Przestygnięte marchewki zetrzeć na tarce o większych oczkach, z kolei ziemniaki pokroić w kosteczkę. Buraki ugotować w osobnym garnku. Jajka Ugotować na twardo. 

Filety ze śledzia podzielić na pół, następnie lekko zrolować. Takie ruloniki ułożyć na dnie i bokach miski.

Cebulę pokroić w cienkie piórka i włożyć ją pomiędzy śledzie. Na wierzchu ułożyć równą warstwę startej marchewki. Na marchewkę położyć pokrojone ziemniaki. Posmarować warstwę majonezu (wymieszanego z jogurtem, musztardą, szczyptą soli i pieprzu), użyć połowy. Następnie Nałożyć warstwę tartych buraczków i kukurydzę.

Jajka obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Ułożyć warstwę i wyrównać.

Nałożyć drugą część wymieszanego majonezu. Wierzch Udekorować startym serem na drobnych oczkach i natką pietruszki.

 

SMACZNEGO!

 

Katarzyna Walas

Dietetyczka Baria3

Dietetyczka bariatryczna, specjalistka leczenia żywieniowego, psychodietetyczka. Ukończyła Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy oraz Uniwersytetu SWPS w Warszawie. Autorka wpisów na blogu Baria3.pl

Kontakt

Umów się na wizytę

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach kontaktowych (pełna treść klauzuli informacyjnej znajduje się TUTAJ)

* - pola wymagane

Wrocław

Kalkulator bmi

czym jest BMI?

Kalkulator BMI (ang. Body Mass Index), to szybka i wygodna metoda do obliczenia własnego wskaźnika masy ciała. Wskaźnik ten jest wykorzystywany do określenia stopnia zaawansowania otyłości, a także do oceny ryzyka rozwoju chorób związanych z nadmierną masą ciała. Im wyższy stopień otyłości, tym ryzyko powikłań otyłości jest niestety większe.

Twój BMI

Płeć
Twój BMI: 420
III stopień otyłości
Powtórz

Zakresy wartości BMI:

  • poniżej 18,5
    niedowaga
  • 18,5 - 24,9
    prawidłowa masa ciała
  • 25 - 29,9
    nadwaga
  • 30 - 34,9
    otyłość I stopnia
  • 35 - 39,9
    otyłość II stopnia
  • 40 powyżej
    otyłość III stopnia
Michał Krefft - ZnanyLekarz.pl
Rafał Mulek - ZnanyLekarz.pl

Imię

Nazwisko

Specjalizacja

Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy Uniwersytet SWPS w Warszawie

O sobie

Kontakt