Dietetyczka Baria3
Dietetyczka bariatryczna, specjalistka leczenia żywieniowego, psychodietetyczka. Ukończyła Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy oraz Uniwersytetu SWPS w Warszawie. Autorka wpisów na blogu Baria3.pl
Nie będę kłamać, Sylwester może być naszym ulubionym świętem kulinarnym w całym roku. A dlaczego? Osobiście korzystam z każdej okazji, aby przygotować posiłek ze swoich ulubionych składników. A kiedy mogę skomponować swój talerz z przekąskami w smakowity sposób, wieczór z pewnością będzie udany.
Składniki:
2 bagietki
oliwa z oliwek
1 gruszka
1/2 łyżeczki cukru
rukola
50 g sera pleśniowego
garść orzechów włoskich
sos balsamiczny
Bagietki pokroić w kromeczki. Polać oliwą z oliwek. Na kromki ułożyć rukolę. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cienkie plasterki gruszki. Posypać odrobiną cukru (około 1/2 łyżeczki) i dalej smażyć aż się skarmelizuje. Gdy plasterki gruszki zmiękną i się nieco zarumienią zdjąć je z patelni. Odstawić do lekkiego przestygnięcia i ułożyć na rukoli. Pokroić ser pleśniowy i posypać nim kromeczki. Na końcu dodać posiekane orzechy włoskie i polać octem balsamicznym.
Składniki:
1 bagietka pszenna
60 g łososia wędzonego na zimno (plastry)
serek puszysty twarogowy typu Almette – śmietankowy
szczypta soli i pieprzu
świeży koperek
W naczyniu wymieszać serek śmietankowy ze szczyptą soli i pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego czarnego lub cytrynowego). Bagietkę pokroić w kromeczki. Nałożyć serek, a także mały plasterek łososia wędzonego na zimno. Wierzch udekorować świeżym koperkiem.
Składniki:
1 średniej wielkości bagietka
odrobina oleju
1 ząbek czosnku
1 mała papryka czerwona
1/2 papryki zielonej
1-2 cm świeżego imbiru
1/4 mango
opcjonalnie 1 łyżeczka miodu lub cukru
szczypta soli i pieprzu
świeża kolendra
1 łyżeczka soku z limonki
Na rozgrzaną patelnię nalać odrobinę oleju. Dodać pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę paprykę czerwoną i zieloną. Smażyć przez minutę na małym ogniu, co chwilkę mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir, drobno pokrojone mango, posiekaną kolendrę i doprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z limonki (opcjonalnie dodać jeszcze łyżeczkę miodu oraz szczyptę chili). Lekko pomieszać i zdjąć z ognia. Bagietkę pokroić w kromeczki. Nałożyć przestygniętą salsę z mango.
Składniki:
1 bagietka
100 g czarnych oliwek
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
szczypta pieprzu ziołowego
1 łyżka świeżej bazylii
opcjonalnie 2 fileciki anchois
opcjonalnie 2 łyżki orzechów np. włoskich, pekan
60 g szynki parmeńskiej
Do wysokiego naczynia dodać czarne oliwki bez pestek, orzechy, czosnek, oliwę z oliwek, świeże listki bazylii, a także szczyptę pieprzu (opcjonalnie fileciki anchois). Wszystko dokładnie zblendować. Bagietkę Pokroić w kromeczki. Nałożyć tapenadę z oliwek na kromki. Na wierzchu ułożyć mały plasterek szynki parmeńskiej.
Składniki:
Awokado obrać, usunąć pestkę i rozgnieść widelcem (lub blenderem gdyby było za twardawe) na pastę. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, drobniutko posiekaną kolendrę, a także szczyptę soli oraz pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego) do smaku.
Guacamole może być znakomitym dodatatkiem do:
Składniki:
Nagrzać piekarnik do temp. 180 stopni. Piersi z kurczaka (ok. 400g) pokroić w kostkę, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki) i posypać przyprawą do kurczaka (1/2 łyżeczki). Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut (z termoobiegiem).
W tym czasie na rozgrzaną patelnię nalać olej (2 łyżki). Smażyć drobno posiekaną czerwoną cebulę (ok. 1,5 szt) wraz z posiekanymi paprykami. Co chwilę mieszać, żeby się warzywa nie przypaliły (najlepiej smażyć na średnim ogniu). Smażyć tylko ok. 2-3 minuty, zdjąć z ognia.
Składniki:
Oba placki tortilli posmarować puszystym serkiem. Następnie nałożyć szynkę, pokrojone drobno oliwki oraz szczypiorek. Zrolować jak naleśnika i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć na 60 minut do lodówki. Po tym czasie ściągnąć folię i Pokroić w równe plasterki.
Składniki:
Dodatkowo:
Zacząć od przygotowania sosu czosnkowo-ziołowego. W miseczce wymieszać majonez z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekaną natką pietruszki. Dodać szczyptę soli, pieprzu oraz ziół prowansalskich. Całość dokładnie wymieszać.
Piersi z kurczaka pokroić w małą kostkę. Na patelnię do grillowania nalać odrobinę oleju. Smażyć na średnim ogniu. Posypać przyprawą gyros, a także szczyptą oregano. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć aż kurczak będzie z każdej strony zarumieniony. Przełożyć do miseczki.
Do osobnych miseczek dodać posiekane suszone pomidory, kukurydzę oraz poszatkowaną kapustę pekińską.
Na placek tortilli rozsmarować 1 lub 2 łyżki sosu czosnkowo-ziołowego. Następnie położyć 2 łyżki grillowanego kurczaka, łyżeczkę kukurydzy, a także łyżeczkę pomidorów suszonych i 3 łyżki poszatkowanej kapusty.
Gotową tortillę zawinąć dość ciasno w rulon a następnie w folię spożywczą lub aluminiową. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Każdą tortillę przekroić na pół.
Składniki:
Obrać ziemniaki i marchewki. Następnie włożyć do wrzątku i gotować przez ok. 30-35 minut do ich miękkości w lekko osolonej wodzie. Przestygnięte marchewki zetrzeć na tarce o większych oczkach, z kolei ziemniaki pokroić w kosteczkę. Buraki ugotować w osobnym garnku. Jajka Ugotować na twardo.
Filety ze śledzia podzielić na pół, następnie lekko zrolować. Takie ruloniki ułożyć na dnie i bokach miski.
Cebulę pokroić w cienkie piórka i włożyć ją pomiędzy śledzie. Na wierzchu ułożyć równą warstwę startej marchewki. Na marchewkę położyć pokrojone ziemniaki. Posmarować warstwę majonezu (wymieszanego z jogurtem, musztardą, szczyptą soli i pieprzu), użyć połowy. Następnie Nałożyć warstwę tartych buraczków i kukurydzę.
Jajka obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Ułożyć warstwę i wyrównać.
Nałożyć drugą część wymieszanego majonezu. Wierzch Udekorować startym serem na drobnych oczkach i natką pietruszki.
Dietetyczka bariatryczna, specjalistka leczenia żywieniowego, psychodietetyczka. Ukończyła Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy oraz Uniwersytetu SWPS w Warszawie. Autorka wpisów na blogu Baria3.pl
share
Podziel się
Kontakt
Umów się na wizytę
Wrocław
W naszym serwisie wykorzystujemy pliki Cookies. Są one zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celach statystycznych oraz ułatwienia korzystania z serwisu. Ustawienia te zawsze można zmienić. Szczegółowe informacje o plikach Cookies znajdują się w Polityce Prywatności
Kalkulator bmi
czym jest BMI?
Zakresy wartości BMI:
Specjalizacja
Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy Uniwersytet SWPS w Warszawie
O sobie