• Baria 3
  • Blog
  • Ryba z grilla - przepisy fit dla osób po operacji bariatrycznej
Ryba z grilla - przepisy fit dla osób po operacji bariatrycznej

Ryba z grilla - przepisy fit dla osób po operacji bariatrycznej

Sezon grillowy w pełni. Poza karkówką, szaszłykami czy kiełbaską warto spróbować ryb i owoców morza. Szybkie i smaczne propozycje na zdrowe grillowanie. Ryby jako genialne źródło białka jest idealnym rozwiązaniem dla osób po operacji bariatrycznej. Poznajcie kilka przepisów na ryby i owoce morza z grilla, a także warzywne dodatki.


Łosoś

 

SKŁADNIKI:

  • 350 g filetu z łososia ze skórą
  • sól, pieprz
  • marynata: po 1 łyżce oliwy, sosu sojowego, soku z cytryny i syropu klonowego (lub 1/2 łyżki brązowego cukru)

Łososia umyć i osuszyć, podzielić na 2 porcje. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać składniki marynaty, polać łososia i zostawić w marynacie na około pół godziny.
Łososia grillować przez ok. 12 minut na stronie ze skórką, następnie delikatnie przewrócić na drugą stronę i grillować jeszcze przez ok. 3 minuty.

 

Dorada

 

SKŁADNIKI:
         
DORADA

  • 2 całe dorady
  • sól morka i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 plasterki cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia


SALSA

  • 1 szklanka pokrojonych pomidorków koktajlowych (mogą być też zwykłe pomidory)
  • 1 szklanka pokrojonego w kosteczkę arbuza
  • 1 łyżka cebuli, pokrojonej w kosteczkę
  • 1/3 łyżeczki pikantnej pasty z papryczek chilli (lub posiekanej papryczki chilli)
  • 1 - 2 łyżki posiekanych listków mięty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól morka i świeżo zmielony czarny pieprz

Dorady naciąć nożem na podbrzuszu i usunąć wnętrzności ze środka. Dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wysmarować oliwą z oliwek. Do środka ryby włożyć po plasterku cytryny. Szczypce do grillowania ryb posmarować od środka oliwą lub olejem roślinnym, do środka włożyć rybę i grillować przez około 4 minuty z każdej strony.
Przygotować salsę pomidorowo - arbuzową: do miseczki włożyć pomidorki, arbuza, cebulę, pastę chilli i miętę. Dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek, świeżo zmielony czarny pieprz. Wymieszać i wstawić do lodówki do czasu aż ryba będzie gotowa. Przed samym podaniem salsę doprawić solą morską.
Oczyścić rybę ze skóry, wyjąć filety i ułożyć je na talerzach. Skropić oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, podawać z odsączoną z nadmiaru soków salsą pomidorowo - arbuzową.

 

Pstrąg

 

SKŁADNIKI:

  • 1 pstrąg w całości
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek natki pietruszki i/lub świeżych ziół np. oregano, tymianku, rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy


Rozgrzać grill na średnią moc. Pstrąga oczyścić jeśli był w całości, opłukać i dokładnie osuszyć. Zrobić kilka nacięć nożem na każdym boku ryby na głębokość ok. 0,5cm. Oprószyć solą i pieprzem na zewnątrz i w środku. Do środka włożyć 2 plasterki cytryny (resztę pozostawić do skropienia), przepołowiony ząbek czosnku i gałązki natki i/lub świeżych ziół. Wysmarować oliwą.
Położyć bezpośrednio na rozgrzanym grillu lub włożyć w koszyk uprzednio przesmarowany od środka oliwą. Rybę grillować przez 3,5 do 4 minut z każdej strony. Dłuższe grillowanie niepotrzebnie wysuszy mięso. Podawać skrapiając resztą cytryny.

 

Langustynki

 

SKŁADNIKI:

  • 1 kg langustynek w pancerzach, około 20 sztuk
  • sól morska drobnoziarnista
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane i roztarte końcem noża
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra virgin

MASŁO PIETRUSZKOWE:
(składniki wymieszać w miseczce, doprawić solą morską)
 

  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • 3 - 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska


Langustynki rozmrozić jeśli były mrożone, opłukać i dokładnie wysuszyć papierowymi ręcznikami. Posypać delikatnie solą morską i ułożyć na tacy. Posmarować pędzelkiem mieszanką czosnku i oliwy z oliwek. Ułożyć na średnio rozgrzanym grillu elektrycznym i grillować przez około 5 - 7 minut z każdej strony aż pancerze się zrumienią i będą chrupiące.

 

Grillowana fasolka

 

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg fasolki szparagowej
  • 2 łyżki masła
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 60 g sera białego
  • świeży tymianek
  • oliwa extra

Fasolkę umyć i przyciąć na końcach. Wrzucić na wrzątek i podgotować (ok. 4 minuty). Odcedzić i przelać zimną wodą, ułożyć na tacce do grillowania, posypać solą, pieprzem i obłożyć kawałeczkami masła. Ułożyć na rozgrzanym grillu i od czasu do czasu mieszając szpatułką grillować przez kilka minut aż fasolka się zrumieni. Pod koniec posypać świeżym tymiankiem.

 

Grillowana cukinia

 

SKŁADNIKI:

  • 1 duża cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz


Zmiksować blenderem czosnek z oliwą, solą oraz pieprzem na jednolitą masę. Cukinię przeciąć na 4 części i całą podziurkować widelcem. Wysmarować dokładnie marynatą i odstawić na 30 minut. Rozgrzać grill, ułożyć cukinie wraz z marynatą na ruszcie i grillować przez około 10 minut z każdej strony, aż cukinia będzie lekko brązowa, miękka.

 

Katarzyna Walas

Dietetyczka Baria3

Dietetyczka bariatryczna, specjalistka leczenia żywieniowego, psychodietetyczka. Ukończyła Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy oraz Uniwersytetu SWPS w Warszawie. Autorka wpisów na blogu Baria3.pl

Kontakt

Umów się na wizytę

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach kontaktowych (pełna treść klauzuli informacyjnej znajduje się TUTAJ)

* - pola wymagane

Wrocław

Kalkulator bmi

czym jest BMI?

Kalkulator BMI (ang. Body Mass Index), to szybka i wygodna metoda do obliczenia własnego wskaźnika masy ciała. Wskaźnik ten jest wykorzystywany do określenia stopnia zaawansowania otyłości, a także do oceny ryzyka rozwoju chorób związanych z nadmierną masą ciała. Im wyższy stopień otyłości, tym ryzyko powikłań otyłości jest niestety większe.

Twój BMI

Płeć
Twój BMI: 420
III stopień otyłości
Powtórz

Zakresy wartości BMI:

  • poniżej 18,5
    niedowaga
  • 18,5 - 24,9
    prawidłowa masa ciała
  • 25 - 29,9
    nadwaga
  • 30 - 34,9
    otyłość I stopnia
  • 35 - 39,9
    otyłość II stopnia
  • 40 powyżej
    otyłość III stopnia
Michał Krefft - ZnanyLekarz.pl
Rafał Mulek - ZnanyLekarz.pl

Imię

Nazwisko

Specjalizacja

Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy Uniwersytet SWPS w Warszawie

O sobie

Kontakt