Dietetyczka Baria3
Dietetyczka bariatryczna, specjalistka leczenia żywieniowego, psychodietetyczka. Ukończyła Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy oraz Uniwersytetu SWPS w Warszawie. Autorka wpisów na blogu Baria3.pl
O czym się dowiesz?
SKŁADNIKI:
Łososia umyć i osuszyć, podzielić na 2 porcje. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać składniki marynaty, polać łososia i zostawić w marynacie na około pół godziny.
Łososia grillować przez ok. 12 minut na stronie ze skórką, następnie delikatnie przewrócić na drugą stronę i grillować jeszcze przez ok. 3 minuty.
SKŁADNIKI:
DORADA
SALSA
Dorady naciąć nożem na podbrzuszu i usunąć wnętrzności ze środka. Dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wysmarować oliwą z oliwek. Do środka ryby włożyć po plasterku cytryny. Szczypce do grillowania ryb posmarować od środka oliwą lub olejem roślinnym, do środka włożyć rybę i grillować przez około 4 minuty z każdej strony.
Przygotować salsę pomidorowo - arbuzową: do miseczki włożyć pomidorki, arbuza, cebulę, pastę chilli i miętę. Dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek, świeżo zmielony czarny pieprz. Wymieszać i wstawić do lodówki do czasu aż ryba będzie gotowa. Przed samym podaniem salsę doprawić solą morską.
Oczyścić rybę ze skóry, wyjąć filety i ułożyć je na talerzach. Skropić oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, podawać z odsączoną z nadmiaru soków salsą pomidorowo - arbuzową.
SKŁADNIKI:
Rozgrzać grill na średnią moc. Pstrąga oczyścić jeśli był w całości, opłukać i dokładnie osuszyć. Zrobić kilka nacięć nożem na każdym boku ryby na głębokość ok. 0,5cm. Oprószyć solą i pieprzem na zewnątrz i w środku. Do środka włożyć 2 plasterki cytryny (resztę pozostawić do skropienia), przepołowiony ząbek czosnku i gałązki natki i/lub świeżych ziół. Wysmarować oliwą.
Położyć bezpośrednio na rozgrzanym grillu lub włożyć w koszyk uprzednio przesmarowany od środka oliwą. Rybę grillować przez 3,5 do 4 minut z każdej strony. Dłuższe grillowanie niepotrzebnie wysuszy mięso. Podawać skrapiając resztą cytryny.
SKŁADNIKI:
MASŁO PIETRUSZKOWE:
(składniki wymieszać w miseczce, doprawić solą morską)
Langustynki rozmrozić jeśli były mrożone, opłukać i dokładnie wysuszyć papierowymi ręcznikami. Posypać delikatnie solą morską i ułożyć na tacy. Posmarować pędzelkiem mieszanką czosnku i oliwy z oliwek. Ułożyć na średnio rozgrzanym grillu elektrycznym i grillować przez około 5 - 7 minut z każdej strony aż pancerze się zrumienią i będą chrupiące.
SKŁADNIKI:
Fasolkę umyć i przyciąć na końcach. Wrzucić na wrzątek i podgotować (ok. 4 minuty). Odcedzić i przelać zimną wodą, ułożyć na tacce do grillowania, posypać solą, pieprzem i obłożyć kawałeczkami masła. Ułożyć na rozgrzanym grillu i od czasu do czasu mieszając szpatułką grillować przez kilka minut aż fasolka się zrumieni. Pod koniec posypać świeżym tymiankiem.
SKŁADNIKI:
Zmiksować blenderem czosnek z oliwą, solą oraz pieprzem na jednolitą masę. Cukinię przeciąć na 4 części i całą podziurkować widelcem. Wysmarować dokładnie marynatą i odstawić na 30 minut. Rozgrzać grill, ułożyć cukinie wraz z marynatą na ruszcie i grillować przez około 10 minut z każdej strony, aż cukinia będzie lekko brązowa, miękka.
Dietetyczka bariatryczna, specjalistka leczenia żywieniowego, psychodietetyczka. Ukończyła Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy oraz Uniwersytetu SWPS w Warszawie. Autorka wpisów na blogu Baria3.pl
share
Podziel się
Kontakt
Umów się na wizytę
Wrocław
Kalkulator bmi
czym jest BMI?
Zakresy wartości BMI:
Specjalizacja
Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy Uniwersytet SWPS w Warszawie
O sobie