• Baria 3
  • Blog
  • Bariatryczne gotowanie, czyli pomysły na posiłki dla pacjentów po operacji bariatrycznej

Bariatryczne gotowanie, czyli pomysły na posiłki dla pacjentów po operacji bariatrycznej

Bariatryczne gotowanie, czyli pomysły na posiłki dla pacjentów po operacji bariatrycznej

Za nami kolejna odsłona bariatrycznego gotowania dla osób po rękawowej resekcji żołądka, operacji gastric bypass czy mini gastric bypass. Zapoznajcie się z pomysłami na posiłki, korzystajcie z podanych przepisów. Smacznego!


Pasta jajeczna z fetą

Składniki:

  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 100g sera feta
  • łyżka majonezu
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 filiżanka rzeżuchy lub szczypiorku

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo. Odcedzić, obrać i pokroić w kosteczkę lub zorgnieść widelcem. Włożyć do miseczki, dodać pokrojoną w kosteczkę fetę i wymieszać, dodać majonez i jogurt, rzeżuchę lub szczypiorek (trochę zachować do dekoracji), doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać, włożyć do miseczki i udekorować.

 

Roladki z tortilli z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i ogórkiem

Składniki:

  • tortilla pełnoziarnista
  • 2 jajka
  • 1 łyżka majonezu lub jogurtu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 kawałki suszonych pomidorów
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 10 cm kawałek świeżego ogórka
  • garść rukoli

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, posiekać w kosteczkę, dodać majonez Lub jogurt i musztardę, doprawić solą i pieprzem i rozgnieść razem widelcem.
Otrzymaną pastę rozsmarować na tortilli, posypać pokrojonymi w kosteczkę suszonymi pomidorami, szczypiorkiem i rukolą. Dodać obranego i pokrojonego na cienkie i długie plasterki ogórka.
Zwinąć roladki w miarę ciasno, następnie pokroić na ok. 2 cm kawałki, spiąć wykałaczkami.

 

Roladki z tortilli z pastą jajeczną i awokado

Składniki:

  • tortilla pełnoziarnista
  • 3 jaja
  • 1 awokado
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pół ząbka czosnku
  • 1 łyżka majonezu lub jogurtu
  • 1 łyżeczka oliwy extra
  • 2 łyżki rzeżuchy lub 1 łyżka posiekanego szczypiorku + do dekoracji

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, posiekać w kosteczkę, włożyć do miski.
Awokado pokroić na ćwiartki, usunąć pestkę, miąższ pokroić w kosteczkę, skropić sokiem z cytryny i przełożyć do miski z jajkami.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnkek, majonez lub jogurt, doprawić solą oraz pieprzem.
Dodać oliwę i listki rzeżuchy lub szczypiorek, wymieszać.
Otrzymaną pastę rozsmarować na tortilli i zwinąć, następnie pokroić na ok. 2 cm kawałki.

 

Mini pizzetki z bakłażana

Zapiekane plastry bakłażana z sosem pomidorowym, serem i pomidorami.

Składniki:

  • 2 bakłażany (średnie lub małe)
  • ok. 3/4 szklanki sosu pomidorowego
  • ok. 100 g tartej mozzarelli lub sera koziego w kawałku
  • 1 większy pomidor (np. malinowy)
  • czosnek, suszone oregano, świeża bazylia, oliwa extra vergine

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Bakłażana pokroić na plastry, ułożyć na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, natrzeć przepołowionym czosnkiem, doprawić solą, pieprzem, posypać suszonym oregano i skropić oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut.
Każdy plasterek podpieczonego bakłażana posmarować łyżką gorącego sosu pomidorowego i posypać tartym serem. Położyć obrane, pokrojone w kosteczkę i odsączone z soku pomidory, doprawić solą, pieprzem i posypać suszonym oregano. Zapiekać przez ok. 10 minut. Posypać listkami świeżej bazylii.

Opcjonalnie:
Zamiast kroić pomidora w kosteczkę można pokroić go na plasterki. Można też użyć pomidorków koktajlowych.

 

Bakłażany a'la gruzińskie

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • garść pestek granatu
  • 100g twarogu
  • szczypta soli
  • 100g orzechów włoskich
  • ¼ szklanki wody
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i czarny pieprz
  • kolendra

Przygotowanie:

Bakłażana przekroić wzdłuż na cienkie plastry. Pokrojone plastry rozłożyć na blacie, oprószyć solą i zostawić na 2 – 3 minuty, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Plastry bakłażana zgrillować lub obsmażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni. Odstawić do przestudzenia.
W międzyczasie w naczyniu blendera zmiksować orzechy wraz z czosnkiem, świeżą kolendrą i szczyptą soli na drobny piasek. Następnie dodać wodę i krótko miksować na małych obrotach, stopniowo je zwiększając, aż do uzyskania grudkowatego, aksamitnego kremu. Spróbować i doprawić do smaku pieprzem i solą. Połączyć z twarogiem.
Na końcu każdego bakłażana nakładać łyżeczkę pasty orzechowej, lekko ją rozsmarowywać i zawijać w rulonik. Posypać dużą ilością pestek z granatu.

 

Polędwiczki z kurczaka z suszonymi pomidorami na makaronie z cukinii i marchwii

Składniki:

  • ok. 500 g polędwiczek z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 cukinie
  • 2 marchewki
  • 10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 100 ml śmietanki 18% do zup i sosów
  • garść szpinaku
  • sól, pieprz, oliwa

Przygotowanie:

Poledwiczki oczyścić z błonek. Przekroić wzdłuż.
Całe mięso doprawić solą, pieprzem, oregano. Natrzeć startym czosnkiem i wysmarować łyżką oliwy. Odstawić na kilka minut, w tym czasie obieraczką do warzyw przygotować "makaron" z cukinii i marchwii.
Mięso kłaść na rozgrzaną dużą patelnię i smażyć po ok. 3 minuty z każdej strony. W razie potrzeby obsmażać na raty. Zdjąć kurczaka z patelni i odłożyć na talerz.
Na tę samą patelnię włożyć cukinię i marchew, mieszając podsmażać przez ok. 3 minuty.
Dodać pokrojone suszone pomidory wyjęte z zalewy i smażyć razem przez 1 minutę. 
Wlać bulion i zagotować. Włożyć z powrotem mięso na patelnię i wymieszać. Gotować przez ok. 1 minutę, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć gotowanie.
Wlać śmietankę i zagotować. Dodać szpinak i delikatnie mieszając gotować przez ok. 1 - 2 minuty aż sos zgęstnieje.

 

Pstrąg na puree z zielonego groszku i czarnym ryżu jaśminowym

Składniki:

  • 300g pstrąga
  • 1 łyżka oliwy lub masła
  • łyżka suszonego rozmarynu
  • sok z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 10g masła
  • puszka groszku konserwowego
  • 150ml bulionu warzywnego
  • 100g czarnego ryżu jaśminowego

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Rybę umyj, osusz ręcznikiem papierowym, ułóż w naczyniu żarodpornym. Posyp rybę rozmarynem, skrop sokiem z cytryny, połóż masło i czosnek, wstaw do nagrzanego piekarnika. 
Ugotuj ryż. Odsącz groszek, wsyp do garnka i zalej bulionem, gotuj 10-15min, zblenduj przed podaniem. 

 

Katarzyna Walas

Dietetyczka Baria3

Dietetyczka bariatryczna, specjalistka leczenia żywieniowego, psychodietetyczka. Ukończyła Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy oraz Uniwersytetu SWPS w Warszawie. Autorka wpisów na blogu Baria3.pl

Kontakt

Umów się na wizytę

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach kontaktowych (pełna treść klauzuli informacyjnej znajduje się TUTAJ)

* - pola wymagane

Wrocław

W naszym serwisie wykorzystujemy pliki Cookies. Są one zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celach statystycznych oraz ułatwienia korzystania z serwisu. Ustawienia te zawsze można zmienić. Szczegółowe informacje o plikach Cookies znajdują się w Polityce Prywatności

Kalkulator bmi

czym jest BMI?

Kalkulator BMI (ang. Body Mass Index), to szybka i wygodna metoda do obliczenia własnego wskaźnika masy ciała. Wskaźnik ten jest wykorzystywany do określenia stopnia zaawansowania otyłości, a także do oceny ryzyka rozwoju chorób związanych z nadmierną masą ciała. Im wyższy stopień otyłości, tym ryzyko powikłań otyłości jest niestety większe.

Twój BMI

Płeć
Twój BMI: 420
III stopień otyłości
Powtórz

Zakresy wartości BMI:

  • poniżej 18,5
    niedowaga
  • 18,5 - 24,9
    prawidłowa masa ciała
  • 25 - 29,9
    nadwaga
  • 30 - 34,9
    otyłość I stopnia
  • 35 - 39,9
    otyłość II stopnia
  • 40 powyżej
    otyłość III stopnia
Michał Krefft - ZnanyLekarz.pl
Rafał Mulek - ZnanyLekarz.pl

Imię

Nazwisko

Specjalizacja

Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy Uniwersytet SWPS w Warszawie

O sobie

Kontakt