Dietetyczka Baria3
Dietetyczka bariatryczna, specjalistka leczenia żywieniowego, psychodietetyczka. Ukończyła Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy oraz Uniwersytetu SWPS w Warszawie. Autorka wpisów na blogu Baria3.pl
O czym się dowiesz?
Składniki:
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. Odcedzić, obrać i pokroić w kosteczkę lub zorgnieść widelcem. Włożyć do miseczki, dodać pokrojoną w kosteczkę fetę i wymieszać, dodać majonez i jogurt, rzeżuchę lub szczypiorek (trochę zachować do dekoracji), doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać, włożyć do miseczki i udekorować.
Składniki:
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, posiekać w kosteczkę, dodać majonez Lub jogurt i musztardę, doprawić solą i pieprzem i rozgnieść razem widelcem.
Otrzymaną pastę rozsmarować na tortilli, posypać pokrojonymi w kosteczkę suszonymi pomidorami, szczypiorkiem i rukolą. Dodać obranego i pokrojonego na cienkie i długie plasterki ogórka.
Zwinąć roladki w miarę ciasno, następnie pokroić na ok. 2 cm kawałki, spiąć wykałaczkami.
Składniki:
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, posiekać w kosteczkę, włożyć do miski.
Awokado pokroić na ćwiartki, usunąć pestkę, miąższ pokroić w kosteczkę, skropić sokiem z cytryny i przełożyć do miski z jajkami.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnkek, majonez lub jogurt, doprawić solą oraz pieprzem.
Dodać oliwę i listki rzeżuchy lub szczypiorek, wymieszać.
Otrzymaną pastę rozsmarować na tortilli i zwinąć, następnie pokroić na ok. 2 cm kawałki.
Zapiekane plastry bakłażana z sosem pomidorowym, serem i pomidorami.
Składniki:
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Bakłażana pokroić na plastry, ułożyć na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, natrzeć przepołowionym czosnkiem, doprawić solą, pieprzem, posypać suszonym oregano i skropić oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut.
Każdy plasterek podpieczonego bakłażana posmarować łyżką gorącego sosu pomidorowego i posypać tartym serem. Położyć obrane, pokrojone w kosteczkę i odsączone z soku pomidory, doprawić solą, pieprzem i posypać suszonym oregano. Zapiekać przez ok. 10 minut. Posypać listkami świeżej bazylii.
Opcjonalnie:
Zamiast kroić pomidora w kosteczkę można pokroić go na plasterki. Można też użyć pomidorków koktajlowych.
Składniki:
Przygotowanie:
Bakłażana przekroić wzdłuż na cienkie plastry. Pokrojone plastry rozłożyć na blacie, oprószyć solą i zostawić na 2 – 3 minuty, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Plastry bakłażana zgrillować lub obsmażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni. Odstawić do przestudzenia.
W międzyczasie w naczyniu blendera zmiksować orzechy wraz z czosnkiem, świeżą kolendrą i szczyptą soli na drobny piasek. Następnie dodać wodę i krótko miksować na małych obrotach, stopniowo je zwiększając, aż do uzyskania grudkowatego, aksamitnego kremu. Spróbować i doprawić do smaku pieprzem i solą. Połączyć z twarogiem.
Na końcu każdego bakłażana nakładać łyżeczkę pasty orzechowej, lekko ją rozsmarowywać i zawijać w rulonik. Posypać dużą ilością pestek z granatu.
Składniki:
Przygotowanie:
Poledwiczki oczyścić z błonek. Przekroić wzdłuż.
Całe mięso doprawić solą, pieprzem, oregano. Natrzeć startym czosnkiem i wysmarować łyżką oliwy. Odstawić na kilka minut, w tym czasie obieraczką do warzyw przygotować "makaron" z cukinii i marchwii.
Mięso kłaść na rozgrzaną dużą patelnię i smażyć po ok. 3 minuty z każdej strony. W razie potrzeby obsmażać na raty. Zdjąć kurczaka z patelni i odłożyć na talerz.
Na tę samą patelnię włożyć cukinię i marchew, mieszając podsmażać przez ok. 3 minuty.
Dodać pokrojone suszone pomidory wyjęte z zalewy i smażyć razem przez 1 minutę.
Wlać bulion i zagotować. Włożyć z powrotem mięso na patelnię i wymieszać. Gotować przez ok. 1 minutę, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć gotowanie.
Wlać śmietankę i zagotować. Dodać szpinak i delikatnie mieszając gotować przez ok. 1 - 2 minuty aż sos zgęstnieje.
Składniki:
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Rybę umyj, osusz ręcznikiem papierowym, ułóż w naczyniu żarodpornym. Posyp rybę rozmarynem, skrop sokiem z cytryny, połóż masło i czosnek, wstaw do nagrzanego piekarnika.
Ugotuj ryż. Odsącz groszek, wsyp do garnka i zalej bulionem, gotuj 10-15min, zblenduj przed podaniem.
Dietetyczka bariatryczna, specjalistka leczenia żywieniowego, psychodietetyczka. Ukończyła Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy oraz Uniwersytetu SWPS w Warszawie. Autorka wpisów na blogu Baria3.pl
share
Podziel się
Kontakt
Umów się na wizytę
Wrocław
Kalkulator bmi
czym jest BMI?
Zakresy wartości BMI:
Specjalizacja
Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy Uniwersytet SWPS w Warszawie
O sobie